Nu er jeg igen oppe i det røde felt.

I en glimrende artikel i Jyllands-Posten i går om sukkers voldsomme indflydelse på nogle raske unge forsøgspersoners kredsløb (link nedenfor), bliver det samtidig skitseret, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at madens indhold af tilsat sukker per dag maksimalt er:

·       2-5 år: 14 sukkerknalder = 30 gram sukker.

·       6-9 år: 21 sukkerknalder = 45 gram sukker.

·       10-13 år: 26 sukkerknalder = 55 gram sukker.

·       14-17 år: 31 sukkerknalder = 65 gram sukker.

·       Kvinder: 26 sukkerknalder = 55 gram sukker.

·       Mænd: 33 sukkerknalder = 70 gram sukker.

Det er vildt! Men læg også mærke til ordene ”tilsat sukker”. I vejledningerne på Fødevarestyrelsens hjemmeside står der nemlig, at ”det naturligt forekommende sukker i frugt og grønsager ikke tæller med i regnskabet”, når vi taler om vores indtag af sukker. I mit perspektiv er det en fuldstændig uansvarlig holdning. Sukker hører ikke under nogen form hjemme i en sund kost, for alle kulhydrater påvirker kroppen, uanset om det er tilsat eller ej.

Det er rigtig svært at være forbruger i dag, hvis man vil undgå sukker i sine fødevarer. I en amerikansk undersøgelse fra 2016 kunne man konstatere, at 68% af de forarbejdede fødevarer på supermarkedernes hylder, havde tilsat sukker. Og det var ikke bare de produkter, hvor man forventer tilsat sukker som f.eks. i kager og kiks. Der var også tilsat sukker i både kødprodukter, grøntsagsprodukter og økologiske varer.

Det betyder, at hvis du som forbruger vil vide, hvor meget sukker du og din familie spiser, så er du nødt til at have din regnemaskine med dig på indkøb. Hver gang, du tager et produkt ned fra hylden, skal du registrere både det tilsatte sukker og det naturlige indhold af sukker. For hver gang du aflæser f.eks. 10 gram sukker, så bonner regnestykket ud med sukker svarende til 5 sukkerknalder. Lad os tage et helt almindeligt eksempel:

Anbefalingerne tillader dig at give din 3-åring 14 sukkerknalder om dagen som tilsat sukker fra de forarbejdede fødevarer. Dertil bør du lægge det sukker, som indtages via dagens øvrige fødevarer, som din 3-åring spiser samme dag: 1 hel banan = 10 sukkerknalder, 1-2 gulerødder = 4 sukkerknalder, 1 æble = 6 sukkerknalder, 1 lille glas appelsinjuice = 5 sukkerknalder, 2 kartofler = 9 sukkerknalder. Og det er lavt sat. Alt i alt har dit barn i dette eksempel spist sukker svarende til 48 sukkerknalder på en enkelt dag, endda med myndighedernes velsignelse. Synes du, der er plads til fredagsslik?

Læs mere her: https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE10226785/to-uger-med-for-meget-sukker-kan-skade-dine-blodkar/

http://altomkost.dk/fakta/naeringsindhold-i-maden/naeringsstoffer/kulhydrat/sukker/

https://www.nytimes.com/2016/05/22/upshot/it-isnt-easy-to-figure-out-which-foods-contain-sugar.html?action=click&contentCollection=Health&module=RelatedCoverage&region=Marginalia&pgtype=article

Indlæser Samtale