Det har som bekendt lige været påske. Påsken fortæller på flere måder, at vi kan se frem mod nye tider, og i den danske tradition er især ægget et symbol på frugtbarhed og det nye liv. Vi spiser mange æg i påsken, og det er bare supergodt, for æg er en fantastisk og autentisk fødevare. De indeholder stort set alt, hvad vi har brug for.

Æggehviden indeholder fortrinsvis protein. Din fordøjelse kan bedst håndtere æggehviden, hvis den ikke spises rå. Æggeblommen indeholder både protein, de sunde fedtstoffer og livsvigtige mineraler og vitaminer undtagen C-vitamin. Faktisk kan man kalde æg for naturens vitaminpille. For ikke at ødelægge fedtstofferne og vitaminerne, bør æggeblommen være flydende, når du spiser den dvs. ikke have fået så meget varme, at den stivner.

Der er kolesterol i æg, hvilket gør at mange mennesker nærmest betragter æg som gift. Intet kunne være mere forkert. Det er ikke et forhøjet kolesteroltal, der er farligt. Det er fordelingen af de forskellige typer kolesterol, man skal holde øje med. Hvis kroppen mangler kolesterol, så laver den det selv, for kroppen har brug for kolesterol bl.a. til at vedligeholde hjerne- og nerveceller.

Mad med æg er supermad. Og så mætter æg rigtig godt! Du kan bruge æg i et hav af retter og variationer, og den pragtfulde gul-orange farve omgivet af det smukke hvide kan friske en hvilken som helst menu op. Og der er et utal af andre muligheder med æg f.eks. spejlæg, røræg, omelet og æggekage med diverse indhold og tilbehør, eller et blødkogt æg med sild til. Eller hvad med pocherede æg på spinat, i suppen eller på ragouten? Nedenfor er et link til, hvordan du kan lave pocherede æg – de smager fantastisk (rul helt ned til bunden af siden).

Bonusoplysning: rå æg skal opbevares med den tykke ende opad, så den lille luftlomme inde i ægget ikke med tiden ødelægger det rå ægs struktur.

https://www.voresmad.dk/kokkeskole/saadan-tilbereder-du-aeg

Indlæser Samtale