I slutningen af september skrev jeg om HFCS (high-fructose-corn-syrup), der vil komme til at blive en næsten u-undgåelig ingrediens i fabriksfremstillede fødevarer i Danmark. I sidste uge fik jeg svar fra Fødevarestyrelsen, og jeg skrev om nogle forhold vedr. risiko for at spise GMO-påvirket HFCS i Danmark. Svarene var klare og uldne på samme tid:

·       GMO må ikke findes i økologiske fødevarer

·       Hvis der er GMO i en konventionel fødevare skal det fremgå tydeligt

·       Der er en undtagelse for mærkning, når varen indeholder under 0,9% genmodificeret materiale i både konventionelle og økologiske fødevarer.

Samlet set viser ovenstående svar, at der kan være risiko for GMO i alle fødevarer.

Men jeg manglede stadig svar på:

·       om der må være HFCS i økologiske fødevarer

·       samt om der er en mængdegrænse for HFCS, før det er et krav at skrive HFCS i ingredienslisten.

Nu er svarene kommet. Tre medarbejdere i Fødevarestyrelsens afdeling for Kemi og Fødevarekvalitet bl.a. specialkonsulent og bromatolog svarede på min forespørgsel, men jeg fornemmede en vis usikkerhed omkring reglerne. Her er dog et resume og konkrete svar fra den langvarige korrespondance:

·       HFCS ser ikke ud til at kunne anvendes til økologiske fødevarer, da det ikke er nævnt på listerne over tilladte ingredienser/tilsætningsstoffer/hjælpestoffer eller er omhandlet i kapitel 3.3 i vejledningen om økologiske fødevarer.

·       HFCS vil i øvrigt skulle oplyses i ingredienslisten, og der er ikke en mængdemæssig grænse for dette.

Medarbejderne fra Fødevarestyrelsen var dog ikke 100% sikre, så de gav sig selv en ”kattelem”, og gav mig denne udfordring:

Hvis du eventuelt har/får kendskab til argumenter for, at HFCS skulle kunne indgå i en økologisk fødevare – eller fx kender den konkrete fremstillingsmåde m. angivelse af nødvendige hjælpestoffer, så vurderer vi gerne spørgsmålet igen.

Jeg har dog ikke overskud til at tage udfordringen op, da det vil kræve indgående kendskab til både lovgivning, teknologi og industri, og det rækker mine evner desværre ikke til. Men helt ærligt - burde det ikke være Fødevarestyrelsen, der havde fuldstændigt styr på det?!!

Indlæser Samtale