For nylig var der i medierne reportager om børnefamiliernes udfordringer med børns mange sygedage. Forældre vælger i samråd med lægen i dag oftere behandling af børnene med penicillin, i stedet for at blive hjemme fra arbejde, indtil barnet er rask nok til at komme i vuggestue eller børnehave. Dette gav anledning til, at Sundhedsmyndighederne måtte indskærpe overfor de praktiserende læger, at de skulle holde igen med at udskrive penicillinbehandling. Klogt gjort. Desuden anbefalede man forældrene at blive hjemme for at passe deres syge barn. Også vældig klogt.

Reportagerne fortalte også, at penicillinbehandling af børn i de tidlige børneår kan give sukkersyge, overvægt, astma og ADHD senere i livet. Penicillinen slår godt nok de sygdomsfremkaldende bakterier ihjel her og nu, men ødelægger også en lang række gavnlige bakterier i tarmfloraen. Dem får man ikke tilbage lige med det samme, og de har stor betydning for immunforsvaret og den mentale udvikling livet igennem.

Og her stoppede ræsonnementerne for reportagerne!

Jeg savnede i den grad en undren over, HVORFOR småbørn bliver så ofte syge: børn i Danmark får i gennemsnit otte infektioner om året, som hver varer omkring otte dage. Det er altså hver 7. uge eller 64 dage om året! Hvor ville det være skønt for børnene, hvis de ikke blev syge så tit. Hvor ville det være skønt for forældrene, hvis de ikke skulle stå i det dilemma otte gange om året, om de skulle svigte deres barn eller arbejdsgiveren. Hvor ville det være skønt for samfundsøkonomien, hvis udfordringen kunne løses både i øjebliksbilledet og i fremtidsscenariet.

Jeg har selvfølgelig et bud på udfordringen, som ikke bare indbefatter de uhåndterlige ydre miljøfaktorer: Se på hvad barnet får puttet i munden. Der er klar videnskabelig evidens for, at sukkerholdig og kulhydratrig mad er betændelsesfremmende og belaster immunforsvaret. Så længe danskerne spiser sukkerholdigt og kulhydratrigt, vil danskerne og deres børn blive syge oftere. Og det værste er nok, at der efterhånden er kommet en opfattelse af, at det er helt naturligt med al den sygdom. Så naturligt at næsten INGEN undrer sig. Undrer du dig? Læg din kommentar.

Indlæser Samtale