Jeg har lige købt grønne asparges. En ung mand i butikken spurgte mig, hvordan jeg tilbereder dem og bruger dem i madlavningen, hvilket jeg selvfølgelig var glad for at kunne fortælle. Han havde aldrig prøvet dem, men havde hørt at de skulle være gode. Da jeg kom hjem, tænkte jeg, at der måske var andre, der kunne få glæde af lidt viden om grønne asparges, så her får du lidt til weekenden.

Asparges kan bruges i stort set alle retter især æggeretter. Og så ser de flotte ud på frokostbordet lagt hen over grøntsagerne eller fiskebidderne. Du kan også råstege dem i smør og krydre med f.eks. timian og groft salt. Asparges smager helt unikt og en lille smule bittert. De kan spises rå, men er knap så bitre, hvis de lige bliver kogt ganske let. Skær de nederste 1-2 cm af rodenden og kog aspargesen i lidt letsaltet vand i max 6-8 min., og hvis du kan stille dem lidt på skrå i gryden, får toppene ikke for meget. Asparges er supergodt præbiotika dvs. en råvare, som dine tarmbakterier er helt vilde med. En lille sjov detalje er, at den særlige let-bitre aspargeslugt kan spores i din urin i flere timer efter, du har spist asparges.

Du opbevarer bedst asparges i køleskabet i en beholder med 5 cm vand i bunden. Jeg har mine asparges stående i en glasvase i køleskabsdøren og spiser 1-2 stk. om dagen i sæsonen.

Bonusoplysning: Ude i den danske natur kan du i forsommeren finde masser af ”skov-asparges” eller ”fattigmandsasparges” (der er dog en del forvirring om navnet, da skorzonerrod også kaldes fattigmandsasparges). Det er de friske sprøde skud fra de smukke lillablomstrede Gederams. De betragtes af de fleste som ukrudt, men du kan bruge dem i madlavningen og dermed sikre dig gode vitaminer, mineraler og fibre. Høst dem, når de er ca. 10-20 cm høje. De koges ca. 4-5 min. og serveres ligesom grønne asparges. Uhm.

Indlæser Samtale