Efter mit debatindlæg i Jyllands-Posten i søndags har der været mange spændende kommentarer, og nogle af dem fortæller mig, at der er behov for en uddybning af mine betragtninger om ”autentiske fødevarer fulde af vitalitet og næring”.

Hvad betyder autentisk: Den Danske Ordbog: "som er forekommet i virkeligheden eller forekommer i sin originale, naturlige eller ubearbejdede form". Egentlig siger den definition af ordet det hele. Og hvis du vender definitionen om, som nogle gange kan udvide forståelsen, så er U-autentisk = U-virkeligt, U-originalt, U-naturligt og bearbejdet.

I praksis betyder det, at jeg primært anbefaler at vælge fødevarer, som forekommer i deres naturlige og ubearbejdede form. Vores indre øje skal kunne genkende maden i dens oprindelige form: 1 kylling, 1 æg, 1 blomkål. ”Oprindelig form” er eksempelvis ikke muligt for highglucosecornsyrup, røgaroma, modificeret stivelse og hydrolyseret vegetabilsk protein, som findes i mange produkter i supermarkedet.

Vitalitet og næring: Hovedparten af nutidens fødevarer er blevet berøvet en stor del af deres oprindelige næring, i producenternes jagt på sødere, større, flottere, saftigere og mere opsigtsvækkende produkter. Selvom jeg så vidt muligt undgår færdigproducerede madvarer, hel- og halvfabrikata, og oftest køber friske råvarer til min madlavning, så har jeg stadig en fornemmelse af, at f.eks. den købte supermarkedsagurk indeholder færre næringsstoffer, end hvis jeg selv havde dyrket den i den gode danske muld under åben himmel. Agurker kan f.eks. masseproduceres året rundt i sterile fabrikker med kunstig gødning og vækstlys, så de bliver store, mørkegrønne og lige, men desværre også totalt blottet for de oprindelige, naturlige næringsstoffer. Jeg foretrækker danske frilandsagurker i deres naturlige sæson.

Konklusion: Brug så vidt muligt u-forarbejdede råvarer, når du skal lave mad. Det betyder, at den eneste forarbejdning, der sker med fødevarerne, er den, du selv er herre over. Du bestemmer, om de skal koges, steges eller spises rå, om de skal hakkes, skives, moses eller mikses, om der skal være mere af det ene eller af det andet. Og så bestemmer du selv, hvordan det skal smage evt. ved at tilføre naturlige krydderier og krydderurter.

Indlæser Samtale