Jeg ved det – det er en dybt provokerende overskrift!

Og jeg mener virkelig, at børn ikke skal dyrke motion.

Motion er for voksne, der er begrænset i deres daglige kropslige udfoldelser. Voksne er bundet af nogle krav til tilstedeværelse på jobbet og til transportkrav, begrænsninger på grund af arkitektur og boligindretning, begrænsninger på baggrund af normer, kultur, beklædning mv. Derfor skal voksne dyrke motion: de skal kompensere for den manglende bevægelse i hverdagen ved at proppe planlagt motion ind i dagsprogrammet.

Sunde og raske børn skal derfor ikke motionere – næ, de skal lege og bevæge sig. Lige så meget og lige så længe, de kan komme af sted med det. De skal have mulighed for at lade deres krop gøre det, som deres nysgerrighed, lyst og sanser driver den til. De burde slet ikke kunne lade være. Jeg nyder at se 3-6-årige gå på gaden med deres forældre. Én hopper på fliser uden at træde på stregerne, en anden fægter rundt med et imaginært sværd, en tredje lader som om, hun kan flyve med armene, og hver vandpyt får et klask med foden. Hver eneste bevægelse styrker krop, sanser og psyke, og bidrager til opfattelsen af omverdenen.

Til gengæld kan jeg ikke holde ud at se 3-6-årige tilsyneladende raske børn blive transporteret i klapvogne, som om de ikke selv havde ben at gå på. Disse forældre fratager børnene muligheden for at få en stærk og sund krop og sjæl. Børnene bliver f.eks. begrænset i at sanse underlag og omgivelser i nærkontakten. De lærer ikke at forholde sig til omverdenen med direkte konsekvens ved fejl. De sidder bare passivt i deres osteklokke uden mulighed for udfordringer og læring, og jeg er ikke i tvivl om, at det kommer til at påvirke deres voksenliv i negativ retning.

Jeg har ikke sagt, at børn ikke kan gå til idræt eller dyrke en spændende og fysisk udfordrende sport, for det er også sundt på andre måder såsom at udfordre egne grænser, sætte mål, medvirke i sociale sammenhænge og forstå et samarbejde. Men indtil interessen for sport og idræt selv melder sig, skal børn have frie tøjler til at udforske verden med deres krop. Så op i træerne, byg huler, slå kolbøtter og dans! Og de voksne må også gerne være med.

Kan du lade være med at grine af denne? https://www.youtube.com/watch?v=iV2ViNJFZC8

Indlæser Samtale