Du sidder på et cafeteria med din familie og børn, og nu
skal I alle til at vælge mad fra menukortet. Børnene er utålmodige og skal
selvfølgelig have noget, de kan lide, så automatisk bladrer du hurtigt over til
afsnittet med ”børnemenuer”.
Af en eller anden uforklarlig grund er ”børnemenuer” oftest af
ringere kvalitet end de voksnes. Typisk er udvalget noget med spaghetti, røde pølser,
kylling, pommes frites, pizza eller små burgere. Hvorfor børn skal have dårligere
mad med ringere næringsindhold, har altid undret mig. Børn skal da have
supergod mad, og de er endda med i byen, så hvorfor skal der pludselig slækkes
på kvaliteten?! De er i voksealderen og har behov for alle de proteiner, naturlige
grøntsager og fedtstoffer, som de overhovedet kan proppe i sig. Deres maver er
små, så den mad, de spiser, skal være af bedste kvalitet og indeholde så mange gode næringsstoffer som muligt. De må
ikke blive mætte af unødvendig fyldmad som f.eks. pasta, for så er der ikke
plads til det sunde, og det kan i længden forringe deres helbred.
Om børn kan lide voksenmad?
Ja, for det handler f.eks. om vaner, nysgerrighed, din egen madkultur og børnenes
deltagelse i madlavning derhjemme. Børn er født nysgerrige, og det skal man da
udnytte, når man er i byen for at spise sammen. Konklusionen må være, at børn
bør tilbydes den samme menu som de voksne – men bare i en mindre portion, hvis
appetitten ikke er så stor.
Nu er der også forslag fremme om at tilbyde seniormenuer. Er de så større, mindre eller mere eksklusive? Det allersmarteste må da være, at restauranter og cafeteriaer tilbyder små, almindelige eller ekstrastore portioner. Så vil der blive taget hensyn til både appetitten og pengepungen, og som en sidegevinst vil der være mindre risiko for spild af mad og gode råvarer.