Du sidder på et cafeteria med din familie og børn, og nu skal I alle til at vælge mad fra menukortet. Børnene er utålmodige og skal selvfølgelig have noget, de kan lide, så automatisk bladrer du hurtigt over til afsnittet med ”børnemenuer”.

Af en eller anden uforklarlig grund er ”børnemenuer” oftest af ringere kvalitet end de voksnes. Typisk er udvalget noget med spaghetti, røde pølser, kylling, pommes frites, pizza eller små burgere. Hvorfor børn skal have dårligere mad med ringere næringsindhold, har altid undret mig. Børn skal da have supergod mad, og de er endda med i byen, så hvorfor skal der pludselig slækkes på kvaliteten?! De er i voksealderen og har behov for alle de proteiner, naturlige grøntsager og fedtstoffer, som de overhovedet kan proppe i sig. Deres maver er små, så den mad, de spiser, skal være af bedste kvalitet og indeholde så mange gode næringsstoffer som muligt. De må ikke blive mætte af unødvendig fyldmad som f.eks. pasta, for så er der ikke plads til det sunde, og det kan i længden forringe deres helbred.

Om børn kan lide voksenmad? Ja, for det handler f.eks. om vaner, nysgerrighed, din egen madkultur og børnenes deltagelse i madlavning derhjemme. Børn er født nysgerrige, og det skal man da udnytte, når man er i byen for at spise sammen. Konklusionen må være, at børn bør tilbydes den samme menu som de voksne – men bare i en mindre portion, hvis appetitten ikke er så stor.

Nu er der også forslag fremme om at tilbyde seniormenuer. Er de så større, mindre eller mere eksklusive? Det allersmarteste må da være, at restauranter og cafeteriaer tilbyder små, almindelige eller ekstrastore portioner. Så vil der blive taget hensyn til både appetitten og pengepungen, og som en sidegevinst vil der være mindre risiko for spild af mad og gode råvarer.

Indlæser Samtale