Der er ikke og har aldrig været belæg for påstanden om, at plantefedt er sundere end animalsk fedt.

Tværtimod er der utallige studier, der viser, at det forholder sig omvendt. Og rent logisk er plantefedt (som f.eks. vindruekerneolie) et fedtstof, som er artsfremmed for menneskets krop, når det indtages i så rigelige mængder, som eksperterne anbefaler os at gøre. Et eksempel:

Har du nogensinde prøvet at komme til at knuse en vindruekerne mellem tænderne, når du spiste en vindrue? Besk og bitter vil jeg tro, du syntes den var. Hvis nu du havde brug for noget nærende fedtstof, ville det så være din første tanke at indsamle x-antal vindruekerner, for derefter at knuse dem, forsøge at opsamle den lillebitte smule fedtstof fra dem, for til sidst at indtage fedtet med et veltilpas og mæt smil? Nej vel.

Vindruekerner er et restprodukt fra f.eks. vinfremstilling. For at få lidt penge ud af det fandt industrien på at udvinde den sidste olie (!) og sælge det til os som et alternativ til animalsk fedt, som på samme tidspunkt blev dømt ude. Hvordan man får så meget olie ud af så små kerner er lidt af et mirakel: det kan kun foregå ved kraftig mekanisk hjælp, og den beske smag må efterfølgende fjernes vha. kemiske processer, som kun producenterne kender til. Den færdiglavede olie sælges som sund, men ikke desto mindre er det et artsfremmed og kunstigt produkt for os mennesker, når vi spiser det i så store koncentrerede mængder og uden dets oprindelige emballage: vindruen.

Ja, jeg har skrevet om det før, men det tåler i den grad gentagelse: Vi er blevet til mennesker, FORDI vi spiste animalsk fedt for 250.000 år siden. Fedt er et livsnødvendigt næringsstof for mennesket bl.a. som byggesten, energistof og "polstring". Især hjerne og nervesystem har brug for fedt, da op til 80% af cellevæggene her er lavet af fedt og de indeholder en høj mængde nødvendigt kolesterol. Hormonerne er også opbygget af en stor procentdel fedt. Derudover kan de livsnødvendige fedtopløselige vitaminer (K, E, D og A) kun optages af kroppen, hvis der er tilstrækkeligt fedt til stede. Modermælk har en høj fedtprocent, og det er det sundeste at give et spædbarn, og vi har brug for at få tilført fedt hele livet. Så hvem kan dog være i tvivl?

Indlæser Samtale