Ønsker du at undgå at blive dement, når du bliver ældre? Måske skal du være på vagt overfor fødevarer, der øger blodsukkeret og har for lidt fedt i. Og måske bør du derfor også undlade at følge de officielle danske kostråd. Det er der efterhånden en del undersøgelser, der tyder på.

En undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The New England Journal of Medicine viser, at risikoen for demens er højere hos personer med forhøjet blodsukker, selv blandt personer uden diabetes. Sammenhængen er så tydelig, at nogle læger endda kalder demens for "Type-3 diabetes". Så hvis du spiser mange kulhydrater og især sukker, så vil dit blodsukkerniveau jævnligt blive forhøjet. Og dermed har du en større risiko for at få demens, end hvis du undgår kulhydrater og sukker.

Og med hensyn til fedt: Hver nervecelle i den menneskelige hjerne har en fed ydre belægning, en slags isolering lavet af 80% fedt og 20% protein. Hjernefunktionen er stærkt afhængig af nervecellernes isolering. Isoleringen skal vedligeholdes, og det gøres bedst med nye naturlige fedtstoffer, der ligner den gamle isolering. I vores fedtforskrækkede moderne verden bliver vi anbefalet at undgå fedt og især mættet eller animalsk fedt. Meget tyder på, at det er en medvirkende årsag til stigningen i forekomsten af bl.a. demens.

For at få sikker viden, er forskerne nødt til at gennemføre omfattende undersøgelser for at teste virkningen af en kost med færre kulhydrater og mere fedt, og samtidig sammenligne med en kontrolgruppe for at se om demensrisikoen faktisk bliver reduceret. Sådanne undersøgelser tager lang tid, og vi kan risikere at skulle vente 10-20 år på resultatet. Er du villig til det? Ville det ikke være bedre at følge forsigtighedsprincippet og spise en naturlig, autentisk kost? Det gjorde dine forfædre, og det er da gået ret godt, indtil kostrådene blev opfundet!

Indlæser Samtale