Det sker lidt for tit,

at jeg kommer hjem med et net med avokado, og inden for få dage skal det halve kasseres. Det er simpelthen for træls både i forhold til udgiften og til madspildet! Det kan være lidt af en udfordring at købe flere avokado på en gang, for enten er de umodne eller også er de overmodne. Og der findes også for-modnede avokado. Jeg har ingen anelse om, hvordan de er blevet for-modnet, og jeg har måske heller ikke rigtig lyst til at vide det. De er i hvert fald ikke modnet på deres træer under sydens sol, for så er de for sarte til at blive pakket, transporteret og ompakket igen.

Avokadoen er egentlig en frugt og ikke en grøntsag. Den vokser på træer, og er en af de få frugter, der har et højt fedtindhold nemlig mellem 10% og 25%. Den indeholder nogle kulhydrater 9% og fibre 5%, og ganske lidt protein på 2%. Og så er der en rimelig bred vifte af vitaminer og mineraler i. Indholdet kan dog variere meget afhængig af både sort og modenhed.

Når du skal udvælge dine avokado, skal de kun lige give efter i kødet, når du trykker let på siden af den spidse ende. For at være spiseklar, skal skindet kunne trækkes af uden besvær, kernen løsnes uden at frugtkødet hænger ved, og kødet skal have en konsistens som fast smør. Avokado skal helst ikke opbevares i køleskab, men gerne ved 10-12 grader.

Hvad angår modenhed: Kan vi forvente, at vores frugt og grønt egentlig er tilstrækkeligt modent, når det bliver høstet? Jeg tror: nej! I ordbogen står der: ”Modenhed, det at være fuldt udviklet og parat til at blive høstet el. plukket eller til at formere sig”. Og det kræver vel så, at man spiser det med det samme. Jeg tror, at det meste importerede frugt og grønt slet ikke er ”fuldt udviklet”, når det bliver høstet. Det betyder, at næringsstofferne ikke findes i de mængder og i den balance, som oprindeligt var meningen med netop det stykke frugt eller grønt.

Så er det, at jeg bliver urolig. Jeg forventer, at jeg spiser en avokado fuld af gode næringsstoffer, men er der overhovedet de lovede næringsstoffer i? Er næringsdeklarationerne lavet ud fra den oprindelige fuldmodne avokado plukket direkte fra træet eller ud fra den kunstigt tvangsmodnede/eftermodnede avokado? Jeg ved det ikke, men én ting ved jeg: Det bliver skisme svært at lave en troværdig næringsstofberegning på guacamole efter dette her.

Indlæser Samtale