Du ved det sikkert godt: vi kan opdele
indholdet af vores kost i forhold til 3 overordnede næringsstoffer, nemlig protein,
fedt og kulhydrater. De er alle kilder til den energi, vi har brug for, for
at leve og overleve. To af dem er vigtige for opbygning og vedligeholdelse af
vores krop, men den tredje er faktisk kun vigtig i en særlig form, nemlig som fiber og som transportør af bl.a. vitaminer og mineraler. Der er nemlig
intet i vores krop, som er opbygget af kulhydrater, så derfor er der heller
ikke et behov for at spise kulhydrater som ”byggemateriale”.
En bekendt fortalte mig forleden,
at vi skal spise kulhydrater for at vedligeholde blodsukkeret. Men det er ikke korrekt, for vores fantastiske organ,
leveren, kan til hver en tid selv danne den nødvendige mængde blodsukker til
krop og hjerne. Hvis den ikke kunne det, ville vi dø hver nat.
For at sige det helt enkelt: Der er
intet i vores krop, som har brug for udefrakommende kulhydrater. Og når det er
sagt, er det alligevel en fordel at spise nogle specifikke kulhydrater, nemlig
de kulhydrater der findes i ovenjords og grove grøntsager, for de er langsomt
optagelige og indeholder gode fibre, som vores tarmbakterier er vilde med, samt
sunde vitaminer og mineraler.
Fedt er et livsnødvendigt
næringsstof for mennesket bl.a. som byggesten, energistof og
"polstring". Især hjerne og nervesystem har brug for fedt, da op til
80% af cellevæggene her er lavet af fedt. Hormonerne er også opbygget af en
stor procentdel fedt.
Proteiner er livsnødvendige for
mennesket, og nogle af dem skal tilføres udefra gennem kosten. De er en stor
del af kroppens byggemateriale især for musklerne.
Fibre er u-opløselige kulhydrater, der er nødvendige for fordøjelsen og immunforsvaret, så de er sunde for mennesker. Tarmfloraens funktion forbedres af en tilpas mængde fibre.
Når regnestykket gøres op, er det i mit perspektiv fuldstændig forrykt, at de officielle danske kostråd anbefaler dig at spise 60% kulhydrater til hvert måltid. På den måde fratager du din krop muligheden for at få næringsrigtig mad. Ca. 40% af kulhydraterne er unødvendige, men de gør dig så mæt, at du ikke kan spise netop det, din krop virkelig har brug for: protein og fedt.