Det er ret ofte, at jeg på gåture på småvejene finder farverig emballage fra sportscyklister, som på deres træningstur har smidt emballagen fra sig efter at have tømt den for indhold. Jeg har samlet én op for at undersøge, hvad det egentlig er, de har så meget brug for, at de end ikke står af cyklen for at nyde den.

Produktet er en energi gele på 40g. Den indeholder Glucosesirup, Vand, Maltodextrin, Frugtjuice koncentrat (Appelsin 2%, Citron, Blodappelsin), Surhedsregulatorer (Natrium Citrater, Citronsyre), Natriumchlorid, Konserveringsmidler (Kaliumsorbat, Natriumbenzoat), Naturlig Aroma. Produktets næringsdeklaration ser sådan ud:

 

Per 100g

Energi (kJ/kcal)

969 / 228

Fedt (g)

0

 – mættet fedt (g)

0

Kulhydrat (g)

57

– heraf sukker (g)

7.4

Protein (g)

0

Salt (g)

0.12

 

Det interessante er mængden af kulhydrater i 100g gele: 57g hvoraf sukker 7,4g. Når jeg sammenligner indholdsfortegnelsen med mængden af sukker, hænger oplysningerne ikke logisk sammen. De væsentligste faste ingredienser er glucosesirup og maltodextrin, som begge er sukkerarter, så hvordan kan der være kun 7,4g sukker i produktet? Og hvad dækker de øvrige kulhydrater over? Frugtjuice koncentrat er også kulhydrater, men jeg tvivler på, at det er ufordøjelige fibre i koncentratet, der udgør de resterende knap 50g. Det ville jo være et 50% spild.

Afsløringen kommer i energioplysningen: 228 kcal, hvilket svarer til 57g rent kulhydrat og dermed ingen evt. ufordøjelige fibre. Så jeg må konkludere, at alle 57g kulhydrater er sukkerarter.

Så i en pakke gele på 40g er der en sukkermængde svarende til 22,8 g, hvilket er det samme som 11 sukkerknalder. Producenten anbefaler sportscyklister at indtage op til 3 pakker gele i timen (33 sukkerknalder) under træning, som supplement til energidrikkene. Det er voldsomt meget sukker i det samlede regnskab. Mange vil sige, at sukkeret bliver brændt af med det samme, og dermed ikke gør skade, men så enkelt er det ikke.

Problemet er, at kroppen, uanset hvor veltrænet den er, skal håndtere og omsætte sukkeret til energi, og den vil med tiden blive dårligere til det. Det kalder man insulinresistens, som er en af årsagerne til bl.a. Type2Diabetes. Flere og flere i alle aldre får konstateret insulinresistens og prædiabetes – kan energidrikke og energi gele være en medvirkende faktor til dette?

Læs mere her: https://endocrinenews.endocrine.org/energy-drinks-cause-blood-glucose-insulin-levels-to-spike-and-hinder-blood-sugar-control-in-teens/

Indlæser Samtale