Rapport fra Säffle, Sverige: Ann Fernholm, ”Cancer – hvorfor rammes stadigt flere i fedmens fodspor?”

Fedme øger risikoen for alle cancerformer” fortalte Ann Fernholm som indledning til sit foredrag. Hun kunne fortælle, at flere og flere overlever cancer, men der ses alligevel en stigning i nye cancertilfælde indenfor alle aldersgrupper og på trods af, at antallet af rygere er dalende. Der må altså være noget andet, der bidrager til den stigende forekomst af cancer.

Bugfedme, prædiabetes og Type2Diabetes øger risikoen for cancer. Øget insulin kan få en tumor til at vokse hurtigere. En sandsynlig forklaring til risikoøgningen er, at et højt insulinniveau i blodet stimulerer kroppens hormonelle tilvækstsystem. En kost som sænker insulinniveauet skulle rent teoretisk kunne hjælpe flere mennesker til at overleve cancer. Kostfonden vil undersøge dette gennem grundige videnskabelige studier. 

Ann gav os disse væsentlige pointer med hjem:

·       1/3 af alle cancertilfælde kan forebygges/forhindres med øget aktivitet, mindre tobaksrygning og naturlig kost uden sukker.

·       Træning beskytter mod cancer, fordi bl.a. muskelaktiviteten forbedrer blodsukkeroptaget.

·       Det er lige så vigtigt at være opmærksom på, hvad man ikke spiser, som hvad man spiser.

·       Den bedste måde at forebygge sygdomme hos især børn, er at spise naturlig mad, som ikke er færdigforarbejdet på en fabrik.

·       Et stort sukkerforbrug øger insulinniveauet og dermed også risikoen for cancer.

·       Sukkerforbruget: den største og hurtigste kostforandring i menneskehedens historie.

Ann Fernholm er videnskabsjournalist og doktor i molekylær bioteknik. I 2014 var Ann Fernholm med til at grundlægge Kostfonden, en forskningsfond som finansierer højkvalitets kostforskning. Kostfondens mål er, at flere mennesker skal leve sundere.

Læs mere om Kostfonden her: https://www.kostfonden.se/

Foto er fra Ann’s foredrag og Kostfonden.

Ovenstående er mit korte referat af et foredrag fra LCHF Event Säffle 2018.

Indlæser Samtale