Minimum 55 sukkerknalder dagligt!!!

Jeg har desperat regnet det igennem flere gange og kommer altid til samme foruroligende resultat. Den er god nok: danskerne spiser indtil nu i gennemsnit 55 sukkerknalder dagligt. Jeg spiser stort ikke sukker, så du eller min nabo må altså indtage min andel også = 110 stk. i alt dagligt. Og spædbørnene spiser nok ikke så meget, så nogen i Danmark må indtage rigtig meget hver dag. Regnestykket ser sådan her ud: minimum 40 kg/person/år = 110 g/person/dag = 55 sukkerknalder/person/dag. Det er ikke ligefrem fordi, vi har brug for skjult sukker i vores mad, vel? Men det får vi!

Frem til 2017 har high fructose corn syrup (HFCS) været kvotebelagt i EU, så det samlede forbrug til fødevareproduktion ”kun” måtte udgøre 5 pct. af alt sukker. Det er et omdiskuteret amerikansk sukkerstof, som er fremstillet ved at raffinere majs (GMO?), og som er billigere end roe- og rørsukker. D. 1.10. frigives kvoterne, og den tilsatte mængde bliver op til den enkelte producent. Stoffet er sødere end almindelig glukose og hvidt sukker, og det er konstant flydende og derfor lettere at dosere. Frigivelsen af HFCS vil føre til mere sukker i alt fra rugbrød, morgenmadsprodukter og leverpostej til drikkevarer og kager – med flere overvægtige danskere til følge, frygter eksperter og forskere i fedme. HFCS er et kunstigt produkt, som er artsfremmed for mennesket. Fructosen bliver optaget direkte i blodet, og det kan bl.a. give både overvægt, fedtlever, forhøjet blodtryk og Type 2 Diabetes.

Aldrig før har der været så meget sukker i vores mad. Men du skal kigge godt efter, når du vælger noget færdigfremstillet, for industrien har mere end 100 forskellige navne for sukker. En god huskeregel er, at hvis en ingrediens hedder noget, der ender med -ose eller -sirup, så er det en sukkerart.

Fra næste måned bliver det svært for alle danskere at træffe sunde valg, når de ikke ved, hvad der er i maden. Hvis de desuden har Type 2 Diabetes, bliver det ekstra udfordrende at få styr på sit blodsukker, når sukkeret er skjult i helt almindelige fødevarer. Hvad kan du selv gøre? Hold helt op med at købe industrielt fremstillet mad og undgå alt med sukker i. Tilbered selv din mad af oprindelige, autentiske råvarer, for så kan du selv styre mængde og indhold.

Indlæser Samtale