Her i slutningen af august blev de gavnlige virkninger af fuldkorn lagt i graven.

Direkte oversat ”Konklusion: Der er utilstrækkelige beviser til dato fra randomiserede kontrollerede forsøg (RCT) til at anbefale indtag af fuldkorn for at reducere risikoen for hjerte-karsygdomme eller nedsætte blodkolesterol eller blodtryk.” Eller på godt dansk: beviset for, at fuldkorn er godt mod hjerte-karsygdomme, er ikke tilstrækkelig!

Ni store undersøgelser blev gennemgået, som alle havde det formål at vise en sammenhæng mellem fuldkorn og risiko for hjerte-karsygdomme, forhøjet kolesterol og/eller blodtryk. De fleste undersøgelser havde nogle begrænsninger, antallet af deltagere var lille, og den samlede kvalitet af beviserne var lav. Ingen af undersøgelserne rapporterede om virkningen af fuldkorn på dødsfald forårsaget af hjerte-karsygdomme. Der fandtes ingen virkninger på blodkolesterol eller blodtryk til fordel for en fuldkornsdiæt. Fire undersøgelser blev finansieret af uafhængige nationale og offentlige finansieringsorganer, mens de resterende fem studier rapporterede finansiering eller delvis finansiering af organisationer med kommercielle interesser i kornprodukter. Og alligevel blev disse undersøgelser lagt til grund for en anbefaling om at spise fuldkorn for at nedsætte risikoen for hjerte-karsygdomme.

Ovenstående betyder IKKE, at jeg fraråder fuldkorn. Spis gerne fuldkorn, hvis du absolut VIL spise kornprodukter. Men du behøver altså ikke spise fuldkorn for at nedsætte din risiko for hjerte-karsygdomme, for det har fuldkornet ingen indflydelse på.

Hvor længe mon der går, før det officielle danske kostråd nr. 4 bliver justeret i forhold til de nye opdagelser?

Læs evt. hele rapporten her: http://www.cochrane.org/CD005051/VASC_whole-grain-cereals-cardiovascular-disease

Indlæser Samtale