Ukrudtet vælter op lige nu, og de spæde skud er fulde af vitaminer, mineraler, fiber og ikke mindst smag. Så det er nu, du skal ud og indsamle alle de gratis goder og glæder, som kan supplere din hverdagsmad. At en plante kan betragtes som ukrudt, har noget at gøre med, om den er ønsket, der hvor den gror, eller om den er til gene. En smuk, vild rose i en hvedemark betragtes som ukrudt, ligesom en mælkebøtte i et rosenbed vil være ukrudt. Når nu planterne alligevel er der, så lad os få krudtet ud af ukrudtet ved at spise dem.

Her er kort info om de tre vigtigste og mest talrige: skvalderkål, brændenælde og mælkebøtte.

Skvalderkål: er indført af munke til de gamle klostre og blev rent faktisk dyrket som en eftertragtet grøntsag. Nu findes den alle vegne, og det kan vi have stor glæde af. Som udgangspunkt kan du tilberede skvalderkål ligesom spinat f.eks. som stuvning, blancheret eller direkte ned i en omelet. De små spæde skud er skønne rå i en salat eller som grønt drys udover en varm ret.

Mælkebøtte: kan findes næsten overalt. Den er en vigtig grøntsag i Syden, hvor den koster dyrt i butikkerne, så vi skal være taknemmelige for, at vi i Danmark bare kan hente den ude i naturen. Især de nyeste blade og den gule blomst er gode i maden. De smager bedst, når de er sprøde og nyplukkede, og bruges i salater eller som drys over hverdagsmaden, hvor den tilfører lidt bitter smag. Faktisk kan du også lave saft og vin af blomsterne eller kaffe af den tørrede og ristede rod.

Brændenælde: er min favorit ukrudt, og de helt nye og fine topblade er de bedste. Men før du høster, skal du udstyre dine hænder med handsker, så du ikke brænder dig. Pluk eller klip de øverste blade, skyl i koldt vand, skold dem kortvarigt for at fjerne brænde-evnen og brug bladene enten hele eller grofthakkede i supper, smoothies eller som drys over hverdagsmaden. Brændenælder er især gode til æggeretter, og hvor du ellers ville bruge persille. Du kan også høste hele planten, samle i buketter, skylle i koldt vand og hænge op til tørring med roden opad. Derefter kan bladene bruges som te eller krydderi i lang tid efter høst. Brændenælde er især rig på jern, kalcium, A- og C-vitamin.

Ukrudt er et supersundt kosttilskud og oveni købet gratis. Husk at skylle planterne, inden du tilbereder dem.

Indlæser Samtale