Frem til 2017 har high fructose corn syrup (HFCS) været kvotebelagt i EU, så det samlede forbrug kun måtte udgøre 5 pct. af alt sukker, der benyttes til fødevareproduktion. Det er det omdiskuterede amerikanske og billige sukkerstof, som er industrielt fremstillet ved at raffinere majs, og som er billigere end roe- og rørsukker. Nu frigives kvoterne, og mængden af tilsætning bliver frit og op til den enkelte producent. Stoffet er sødere end almindelig glukose og hvidt sukker, og det er konstant flydende og derfor lettere at arbejde med. Frigivelsen af HFCS vil føre til mere sukker i alt fra rugbrød og leverpostej til sodavand og kager – med flere overvægtige danskere til følge, frygter eksperter og forskere i fedme. HFCS er et industrifremstillet unaturligt produkt, som er artsfremmed for mennesket. Fructosen bliver optaget direkte i blodet, og det kan bl.a. give både overvægt, fedtlever og diabetes.

I forvejen spiser vi alt for meget sukker. I begyndelsen af 1800-tallet spiste vi ca. 4 kg sukker hver, i 1890 var forbruget 18 kg pr. dansker, og i dag er sukkerforbruget steget til langt over 40 kg pr. dansker pr. år. Sukker er i alle former et unødvendigt kulhydrat for mennesket. Især raffineret sukker har absolut ingen værdi for menneskets krop. Sukker stimulerer kroppen til at oplagre kropsfedt og øger desuden trangen til både at spise mere og at spise mere sødt. Desuden er sukker afhængighedsskabende på linje med alkohol og kokain.

Hvad kan du selv gøre? Hold helt op med at købe industrielt fremstillet mad og undgå alt med HFCS i. Tilbered selv din mad af oprindelige, autentiske råvarer. Det er i længden billigere at forebygge sygdomme såsom diabetes end at betale for medicinen, når du er blevet syg.

Indlæser Samtale