Jagten på næring er ikke kun et spørgsmål om at blive mæt af noget spiseligt.

Vi skulle jo helst i samme mundfuld få de næringsstoffer, som kroppen har allermest brug for. Her taler jeg ikke bare om de såkaldte makro-næringsstoffer, for det er især mikro-næringsstofferne, der kan være svære at få.

Mennesket kræver både makro-næringsstoffer (fedt, protein og til dels også langsomme kulhydrater/fibre), som er hovedkilderne til energi, og mikro-næringsstoffer som skal bruges til bl.a. at omsætte og udnytte energien. Den moderne kost (og især den industriforarbejdede) er fuld af makro-næringsstoffer, men mangler ofte mikro-næringsstofferne. De er simpelthen forsvundet ud af produkterne enten gennem raffinering eller forædling.

Mikro-næringsstoffer er de vigtige vitaminer, mineraler og enzymer, der ikke alle kan produceres af vores krop. Derfor er vi nødt til at spise dem gennem vores kost eller som tilskud. Får vi ikke tilstrækkeligt, vil vores celler i længden ikke kunne fungere, og det vil give sygdom.

Og det handler ikke bare om at spise mere frugt og grøntsager. Ideelt set bør vi få det daglige anbefalede indtag for alle næringsstoffer, og der er stor forskel på, hvor meget der er i de forskellige fødevarer.

Vi bør opprioritere de fødevarer, der indeholder flere af de næringsstoffer, der er sværere at finde f.eks. vitamin D, kolin, vitamin E, calcium, kalium, magnesium, zink, pantothensyre, selen og niacin. Samlet set opnås det bedste ernæringsmæssige resultat, når vi omfatter en række grøntsager, animalske produkter og alt godt fra havet. Læg mærke til at der på listen mangler sukker, raffineret korn og frugt, der har meget lav næringsstoftæthed.

Oversigten er på engelsk og er oplistet i prioriteret rækkefølge med størst næringstæthed af de svært tilgængelige stoffer øverst i hver kategori.

https://optimisingnutrition.com/wp-content/uploads/2017/07/2017-07-29-22.png

Tak til Marty Kendall fra Optimising Nutrition for et grundigt arbejde med at lave listen.

Indlæser Samtale