Squash strimlet som erstatning for spaghetti eller agurken smukt lagt i salaten som store spiraler? Eller er det et romanesco blomkål opbygget af fraktalspiraler? Næh, hjemme hos os er spiralmad en måde at få brugt vores rester på og gøre retterne lidt mere utraditionelle i deres sammensætning. Det giver en masse nye og dejlige oplevelser, som kan gå hen og blive til favoritretter. Ja, det kan næsten blive magisk.

Princippet er ganske enkelt, at du tager resterne fra mandag og bruger dem som udgangspunkt eller tilbehør til menuen tirsdag. De nye rester fra tirsdag bruger du så som inspiration eller tilbehør onsdag osv. osv. Hvis der er en ret, hvor foregående dags rester ikke liiiige passer til næste menu, så bruges den rest som kold eller lunet frokost. Det er måske ikke så kulinarisk at bruge de 2 tiloversblevne fiskefrikadeller fra i går til i dags kødsovs. Men på den anden side, har jeg jo ikke forsøgt det, så hvem ved? Den gode gamle mormor-ret ”forloren skildpadde” har både oksekød og fiskeboller i, og det smager virkelig lækkert.

Salat- og grøntsagsrester er lette at bruge dagen efter. De kan enten bruges til morgenens omelet, til den næste frokost eller kastes i aftensmadens hovedret til en lynhurtig opvarmning lige inden servering.

Intet er umuligt, og kun fantasien sætter grænser. Min bekendte Maja og jeg har noget til fælles: vi har ikke brugt traditionelle opskrifter i flere år. Vi bruger dét, der er i køkken- og køleskab efter de forhåndenværende søms princip, og dét kommer der masser af dejlige og varierede menuer ud af, samtidig med at vi undgår madspild. Prøv det her i weekenden og mærk, hvordan madlavning kan blive til en spændende og udfordrende leg – hele ugen.

Indlæser Samtale