350 gram kød om ugen.

Den mængde er, hvad de spritnye klimakostråd anbefaler en voksen dansker at spise. De anbefalede 350 gram indeholder den samlede totale mængde kød om ugen, uanset om de kommer fra bøffen, kyllingelåret, de marinerede sild eller leverpostejen og spegepølsen. Alt animalsk kødprotein fra muskelkød og indmad skal tages med i regnskabet.

Den ugentlige anbefaling på 350 gram svarer altså til 50 gram rent kød om dagen. Det er det samme som en lille frikadelle eller en halv hakkebøf – totalt set. Spiser du f.eks. kødpålæg til frokost, skal du fjerne en tilsvarende mængde fra den lille frikadelle eller halve hakkebøf.

Men 50 gram kød er dog ikke det samme som 50 gram protein. En tommelfingerregel for tilstrækkelig mængde nettoprotein til en rask voksen er 1 gram nettoprotein for hvert kilo kropsvægt hver dag. Det svarer til 70 gram nettoprotein til 70 kilo mand eller kvinde. Men man får f.eks. kun ca. 10 gram nettoprotein ved at spise 50 gram mager hakket oksekød eller kyllingebryst. De resterende 60 gram nettoprotein skal altså den dag findes i andre fødevarer end kød/indmad. Det kræver derfor stor viden og opmærksomhed at få dækket sit øvrige behov for protein fra andre fødevarer.

I alle plantebaserede fødevarer findes der kulhydrater i større eller mindre mængde, men et menneske har ikke brug for at spise kulhydrater. Til gengæld er både fedt og protein nødvendige for sundhed og overlevelse. Hver gang du spiser kulhydrater fra plantebaserede fødevarer, tager du altså pladsen op for mere vigtige næringsstoffer såsom fedt og protein. Det betyder, at du over tid frarøver din krop noget, den har brug for. Til gengæld giver du kroppen kulhydrater, som den ikke har brug for. Hvor smart er det lige?

Se de nye anbefalinger her: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/

Indlæser Samtale