Hver morgen står jeg og overvejer, om jeg skal blive ved med at spise min multivitamin. Jeg har taget samme produkt hver dag i snart 25 år, og egentlig tør jeg slet ikke stoppe. Der er en eller anden psykologisk tryghed i at blive ved, og den lille 1-krones udgift hver morgen er til at overskue rent økonomisk. Men dybest set aner jeg jo ikke, om tilskuddet hjælper på mit helbred.

Nu har jeg fået en større viden om kost og ernæring, og dermed er jeg også blevet mere kritisk overfor kommercielle og kunstigt fremstillede erstatninger og tilskud. Især fordi jeg er så optaget af, hvad der er oprindeligt og autentisk. Vores ældste forfædre havde jo ingen brug for kosttilskud, og de var åbenbart sunde nok til at sikre vores arts udvikling og overlevelse.

Men jo mere jeg funderer over tingenes tilstand, desto mere overbevist bliver jeg om, at vi i dag ikke kan være 100% sikre på at få tilstrækkeligt med de vigtigste næringsstoffer gennem vores moderne danske fødevarer. Hovedparten af nutidens fødevarer er blevet berøvet en stor del af deres oprindelige næring, i producenternes jagt på sødere, større, flottere, saftigere og mere opsigtsvækkende produkter.

Selvom jeg så vidt muligt undgår færdigproducerede madvarer, hel- og halvfabrikata, og oftest køber friske råvarer til min madlavning, så har jeg stadig en fornemmelse af, at f.eks. den købte agurk indeholder færre næringsstoffer, end hvis jeg selv havde dyrket den i den gode danske muld under åben himmel. Og som så mange andre, har jeg ikke mulighed for at være fuldstændigt selvforsynende, men må nøjes med et par plantekasser og krukker for hyggens skyld.

Så længe jeg ikke kan fremstille mine egne næringsfyldte og potente råvarer med sundhed og livskraft, føler jeg mig nødsaget til at fortsætte med at tage min multivitamin hver morgen. Hvad gør du?

Indlæser Samtale