Jamen, børn skal da spise kulhydrater for at vokse og trives!

Sådan sagde en bekendt til mig forleden, da vi talte om mad til børn. Hun har selv tre små børn, så emnet var supervigtigt for hende at få vendt. Det er altid godt med en grundig drøftelse af sin egen og familiens kost, især i disse tider med adgang til et hav af forvirrende påstande og diæter. Som kostvejleder kan jeg give oplysninger om nyeste viden på området, og så er det op til forældrene selv at beslutte og vælge børnenes og dermed familiens optimale kost.

Mit svar var: nej, børn har generelt set ikke behov for at spise kulhydrater – ligesom voksne heller ikke har behov for det. Der er intet i vores krop, som har brug for udefrakommende kulhydrater. Og når det er sagt, er der alligevel en fordel i at spise nogle specifikke kulhydrater, nemlig de kulhydrater der findes i ovenjords og grove grøntsager, for de er langsomt optagelige og kan indeholde gode fibre, som vores tarmbakterier er vilde med, samt sunde vitaminer og mineraler.

Når babyer og småbørn får brystmælk, får de en del mælkesukker nemlig ca. 7,2 g pr. 100 g. De kulhydrater er primært beregnet til at sørge for, at barnet får lyst til at drikke, fordi mælken smager sødt. Sukkeret udløser på et splitsekund glædeshormonet dopamin og bliver omgående og livslangt (!) forbundet med den søde smag, trygheden, hyggen og mætheden. Når barnet først er ”hooked” på den søde smag, kommer den rette næring efterfølgende nemlig som væske, protein, fedt, mineraler osv. Ganske smart.

Men når barnet er færdig med at få sin modermælk og begynder at spise rigtig voksenmad, er der ikke længere fysisk brug for den søde smag og mælkesukkeret. Nu er de vigtigste næringsstoffer proteiner og fedtstoffer, fibre, vitaminer og mineraler, og det gælder for os alle uanset alder. Vi er ikke designet til at fordøje de store mængder kulhydrater, som vi bliver anbefalet at spise i dag – især ikke de raffinerede og unaturlige af slagsen. Oprindeligt var der ingen sødme i fast føde og autentiske, naturlige råvarer. Vore forfædre spiste for at blive mætte og stærke – og det er også vigtigt for os alle i dag, ung som gammel.

Jeg ved, mange forældre er optagede af, at deres børn får den optimale ernæring. Selvfølgelig er de det! Derfor vil jeg også give mit bud på børns behov for proteiner og fedtstoffer. i kommende blogindlæg

Indlæser Samtale