Jeg elsker levergryde!
Gør du? Smider du den indlagte pose med indmad ud, når du har
købt en hel kylling? Er der overhovedet en pose med indmad?
Jeg har undret mig gevaldigt her i juledagene. Den lækre
ferske and, jeg havde købt til juledagene, havde ingen indmad i, og her
forleden fik jeg en kylling uden indmad. Hvor er indmaden blevet af? Måske er indmaden
fjernet, fordi man ikke spiser så meget af det længere. Det er rigtig ærgerligt,
for der er utrolig meget sundt i indmad. Udover vigtige proteiner er f.eks. lever
rig på jern, som mange kvinder mangler, og så indeholder lever masser af
både A-, B12- og C-vitamin.
Men indmad er jo ikke bare lever. Der er også noget så skønt
som hjerter, brissel og nyrer. Den traditionelle danske ret Finker er oprindeligt
lavet af lever og hjerte. Jeg kan næsten høre nogen sige bvaaadrr, men det er
vel først oplagt at sige, når jeg nævner lunger og hjerne. Den skotske
nationalret Haggis er lavet af bl.a. lunger, og jeg har en 100 år gammel
opskrift på stegt hjerne. Hæng på lidt endnu - der kommer en forklaring!
Hvorfor al den snak om indmad? Jo, det er fordi vi bør tage
vare på hele slagtedyret. Vi er blevet så forkælede, og det er frås og rent ud
sagt tåbeligt at give det rigtigt sunde til vores kæledyr eller at kassere det.
Desuden har naturen sørget for en superfin balance i næringsstofferne i råvarerne,
så når vi undlader at spise indmaden fra et dyr, får vi relativt for meget
muskelkød – og det er uklogt. I realiteten burde vi prioritere indmaden frem
for muskelkødet. Inuitterne ved, hvad der er godt: lever og spæk, så det bliver
spist først, for leveren fra sælen er en vigtig kilde til bl.a. C-vitaminet,
som kan være svær at få nok af i de arktiske egne.
Inden du skynder dig ud for at købe indmad så husk, at du skal købe økologisk, for det skal være den rene vare. Hvor er jeg dog glad for, at vi i Danmark spiser rigtig meget leverpostej!