Jeg elsker levergryde!

Gør du? Smider du den indlagte pose med indmad ud, når du har købt en hel kylling? Er der overhovedet en pose med indmad?

Jeg har undret mig gevaldigt her i juledagene. Den lækre ferske and, jeg havde købt til juledagene, havde ingen indmad i, og her forleden fik jeg en kylling uden indmad. Hvor er indmaden blevet af? Måske er indmaden fjernet, fordi man ikke spiser så meget af det længere. Det er rigtig ærgerligt, for der er utrolig meget sundt i indmad. Udover vigtige proteiner er f.eks. lever rig på jern, som mange kvinder mangler, og så indeholder lever masser af både A-, B12- og C-vitamin.

Men indmad er jo ikke bare lever. Der er også noget så skønt som hjerter, brissel og nyrer. Den traditionelle danske ret Finker er oprindeligt lavet af lever og hjerte. Jeg kan næsten høre nogen sige bvaaadrr, men det er vel først oplagt at sige, når jeg nævner lunger og hjerne. Den skotske nationalret Haggis er lavet af bl.a. lunger, og jeg har en 100 år gammel opskrift på stegt hjerne. Hæng på lidt endnu - der kommer en forklaring!

Hvorfor al den snak om indmad? Jo, det er fordi vi bør tage vare på hele slagtedyret. Vi er blevet så forkælede, og det er frås og rent ud sagt tåbeligt at give det rigtigt sunde til vores kæledyr eller at kassere det. Desuden har naturen sørget for en superfin balance i næringsstofferne i råvarerne, så når vi undlader at spise indmaden fra et dyr, får vi relativt for meget muskelkød – og det er uklogt. I realiteten burde vi prioritere indmaden frem for muskelkødet. Inuitterne ved, hvad der er godt: lever og spæk, så det bliver spist først, for leveren fra sælen er en vigtig kilde til bl.a. C-vitaminet, som kan være svær at få nok af i de arktiske egne.

Inden du skynder dig ud for at købe indmad så husk, at du skal købe økologisk, for det skal være den rene vare. Hvor er jeg dog glad for, at vi i Danmark spiser rigtig meget leverpostej!

Indlæser Samtale