På rigtig mange juice- og smoothieprodukter står der ”ikke tilsat sukker” – men det skulle heller ikke være nødvendigt, for det indeholder masser af sukker i forvejen. Så at der ikke er tilsat sukker, gør ikke produktet sundere, og du bliver bedraget af teksten. Vi skal faktisk betragte juice og frugtsmoothies som sodavand uden brus, hvis vi ser på sukkerindhold og næringsværdi. Sukker i frugtsaft er mere koncentreret, end det er i de hele frugter. Når du drikker frugtsaft, får du en megadosis sukker på samme måde som du gør, når du drikker sodavand.

Frugtjuice til småbørn er et relativt nyt produkt. Det er de der små farverige plastikflaske-poser med en lille drikketud foroven. De indeholder en masse sukker, især hvis de er baseret på frugt. Til sammenligning indeholder nogle af dem mere sukker pr. 100 g end cola gør. Der burde slet ikke være udviklet den slags produkter til småbørn, for babyers og småbørns fordøjelse og tarmflora er ikke færdigudviklet til at klare omsætningen af så meget koncentreret frugt. Så hvis dit barn ofte har tynd og sur afføring, så prøv at undgå frugt og juice i en periode. Selve sukkerindholdet er desuden så højt, at det kan frarøve barnet appetit til mere næringsrigtig mad. Nogle lande, regioner og skoler i udlandet er så fornuftige, at de faktisk fraråder vuggestuer, børnehaver og skoler at servere juice eller saft for børnene. Dette sker især for at nedsætte risikoen for overvægt og fedme hos børnene.

Det er slet ikke tilfældigt, at der er så meget sukker i frugtjuice, for frugterne er blevet forædlede til at smage sødere og sødere. Oprindeligt har f.eks. appelsiner ikke indeholdt så meget sukker, som de gør nu, men samtidig er indholdet af C-vitamin faldet.

Drikker du juice for at undgå skørbug? Det var en sygdom søfarerne frygtede, og som var forårsaget af mangel på C-vitamin. Nu er den tid forbi, men vi drikker stadig juice og spiser frugt, som om vi skulle sejle på de 7 verdenshave i årevis. Vi får ikke skørbug længere, men i stedet får vi problemer med insulinresistens, Type 2 diabetes og fedme, og det er jo ikke et særlig godt bytte. Drik vand i stedet for juice og smoothies – det er også langt billigere.

Indlæser Samtale