I den moderne opfattelse af fødevarernes kvalitet er det mest almindeligt at tale om næringsindholdet især makronæringsstofferne såsom fedt, protein og kulhydrater. Dernæst taler vi om mikronæringsstofferne vitaminer og mineraler, enzymer og smagsstoffer mv. Men hvad med råvarernes ”sundhed” og livskraft? Kan vi måle og definere det?

Vitalitet betyder iflg. ordbøgerne: livskraft og levedygtighed. Den danske forsker Jens-Otto Andersen uddyber begrebet ved at kalde vitalitet for en levende organismes evne til at modstå alle trusler. De væsentligste trusler for en levende organisme er truslerne mod forplantningsevne, næringsoptag og beskyttelse af sig selv fra angreb både indefra og udefra. Det gælder for både mennesker, dyr og planter.

Når vi gennem forædling (f.eks. ved selektion og især ved genmanipulation) f.eks. fjerner bitterstoffer, kan vi så være sikre på, at vi ikke også i samme proces er kommet til at fjerne en mere væsentlig egenskab? Og når vi tilfører en ny egenskab, kan vi så være sikre på, at den nye kunstige egenskab ikke spiller uheldigt sammen med organismens øvrige naturlige egenskaber? Hvad er langtidskonsekvenserne af vores manipulation?

Der hersker vist ingen tvivl om, at du og jeg kan smage forskel på et nyplukket æble fra vores eget gamle æbletræ og et indkøbt stort og blankt industriæble importeret fra Spanien. Eller hvad med forskellen på den friskplukkede, hjemmedyrkede mørkerøde tomat og den blegrøde drivhustomat fra en udenlandsk hydrokultur? I vores jagt på bestemte egenskaber i en fødevare (sødme, størrelse, farve osv.) har vi muligvis forædlet og produceret os væk fra nogle vigtige egenskaber, som engang har bidraget til fødevarens oprindelige ”mening”.

Det er de samlede egenskaber i hele fødevaren, der har betydning for varens vitalitet og sundhed – ikke de enkelte smådele. Desværre har mange danskere mistet deres fornemmelse for fødevarernes sundhed og køber blot de billigste og lettest tilgængelige. Når fødevarerne ikke er fulde af vitalitet, hvordan kan vi og vores børn så selv blive vitale?

Indlæser Samtale