Din krop og din hjerne har brug for fedt: både mættet, enkelt-umættet og fler-umættet fedt. Nogle af dem skal kroppen have udefra, dvs. du skal sørge for at få dem gennem din mad. Nogle vigtige fler-umættede fedtstoffer er Omega 3 og Omega 6. Men desværre indeholder dansk mad mindre og mindre af det vigtige Omega 3 og mere og mere af det knapt så sunde Omega 6. Netop balancen mellem disse 2 fedtstoffer er super vigtig. Omega 3 fedtstoffer kan hjælpe kroppen med at begrænse betændelsestilstande, hvorimod Omega 6 tilsvarende kan forstærke betændelser. Alle betændelsestilstande er dog ikke af det onde. Kroppen bruger betændelse ved skader og sygdomme for at fremskynde heling og helbredelse. Men trækker betændelsen ud kommer immunforsvaret på overarbejde, og bl.a. derfor bør Omega 6 mængden begrænses.

 

Fedtstoffer er byggesten i alle cellevægge og giver dem de rette egenskaber og smidighed. Især Omega 3 bruges til at opbygge bl.a. nerve- og hjernecellerne. Omega 3 findes i flere udgaver, og de vigtigste kaldes EPA og DHA. De findes især i fede fisk f.eks. vildtfanget laks, sild og makrel. De fede fisk får deres Omega 3 fedtindhold ved bl.a. at spise alger (tang) eller andre småfisk, der har spist alger. Opdrættede fisk har til gengæld et meget lavt indhold af Omega 3, fordi de får kunstigt foder.

 

Men du kan også få de vigtige typer Omega 3 fra græssende dyr såsom fritgående køer eller vildt. Omega 3 fra planter kaldes ALA, og det findes i f.eks. hørfrø, raps, græs og grønne planter. Dyr der spiser græs, omdanner det til EPA og DHA. Men kød i dag indeholder mindre omega 3 end før i tiden, fordi dyrene ikke får græs og hø men i stedet får korn, soja e.lign.

 

Industrielt fremstillede produkter indeholder så lidt Omega 3 som muligt for at forøge holdbarheden og hyldetiden. Desuden indeholder de ofte hårdt raffinerede fedtstoffer baseret på soja eller majs. Så her er endnu en grund til at gå udenom færdigfremstillede produkter.

 

Konklusion: Forholdet mellem Omega 3 og Omega 6 skal helst være 1:1. I dag er forholdet i danskernes kost op imod 1:20. For at komme tilbage til balancen i din krop er det fornuftigt at begrænse indtaget af bl.a. tynde vegetabilske olier, margariner og industrimad. Vælg autentiske og naturlige råvarer såsom vildtfanget fisk, kød fra fritgående dyr, vildt, grønne ovenjords grøntsager, tang og naturlige fedtstoffer. Er du vegetar, kan du netop gennem tang få dækket en stor del af dit behov for især Omega 3 fedtsyrer. Alternativt kan et godt Omega 3 kosttilskud være klogt. Og husk at du aldrig må opvarme fler-umættede tyndtflydende vegetabilske olier - det bedste er at undgå dem helt.

Vil du selv undersøge indholdet i forskellige fødevarer, kan du klikke på disse links fra Fødevarestyrelsens oversigter:

Omega 3:

http://frida.fooddata.dk/ShowList.php?compid=249

Omega 6:

http://frida.fooddata.dk/ShowList.php?compid=250

 

Indlæser Samtale