”Ketogen kost” er ved at blive det nye ”sort” indenfor diæter, sundhed og behandling af (kroniske) sygdomme.

Endelig. En stor undersøgelse er sat i gang i USA for at prøve at gennemskue og forstå virkningerne af tre forskellige diæter for især overvægtige. Både for at se virkningen på forsøgspersonernes vægt, og for at følge virkningerne på deres blodsukker, stofskifte, sygdomme og generelle appetit. Desuden også for at konstatere langtidsvirkningerne af diæterne.

Forsøgspersonerne skal følge 1 ud af 3 forskellige diæter: 1. en fedtfattig kost med højt indhold af kulhydrater, 2. en fedtfattig kost med lavt indhold af kulhydrater eller 3. en fedtholdig kost med meget lavt indhold af kulhydrater. Den sidste (nr. 3) får kroppen til at skifte fra at forbrænde kulhydrater til at forbrænde fedt og kaldes en ketogen kost.

Når man spiser en kost med lavt indhold af kulhydrater, sænkes blodsukkeret og insulinbehovet, og kroppen skifter til primært af forbrænde fedt. Det sker i løbet af ca. en uges tid. I denne fedtforbrændende stofskiftetilstand (ketose), omdanner leveren fedtsyrer til ketoner, som giver brændstof til både hjernen såvel som kroppens væv og muskler. Den lille smule blodsukker, som hjernen altid har brug for, kan leveren selv producere.

For rigtig mange førende forskere og praktiserende læger med indgående kendskab til moderne ernæringsfysiologi er den ketogene kost et fødevarebaseret alternativ til behandling af fedme og bariatrisk kirurgi (fedmeoperationer), står der bl.a. i en fremragende aktuel artikel fra American Medical Association.

I mit perspektiv er ketogen kost en videnskabelig, fysiologisk betegnelse for den mad, vi som mennesker er designet til at spise nemlig autentisk, naturlig mad uden tilsætningsstoffer og med fokus på netop fedt, protein, fibre og højt næringsindhold. Og det er uhyggeligt langt fra de forældede Officielle Danske Kostråd.

Læs hele artiklen fra JAMA her: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2669724

Indlæser Samtale