Mange danskere spiser for at blive mæt. Det er de færreste, der i hverdagen tænker over, om deres mad rent faktisk tilfredsstiller kroppens biologiske næringsbehov. Så længe kroppen bliver mæt og maden smager godt, så er alt vel i den skønneste orden?

Desværre gælder mæthed og nydelse kun på den helt korte bane. Kroppen har på den lange bane brug for bestemte næringsstoffer for at kunne fungere optimalt og blive ved med at være sund og funktionsdygtig. Og ikke mindst findes der i dag uhyggeligt mange kunstige og unødvendige tilsætninger og produkter, som kroppen absolut ikke bryder sig om at skulle håndtere, og som i længden nedbryder i stedet for at opbygge kroppen.

Aldrig før i Danmarkshistorien har vi været så syge, som vi er nu. Over halvdelen af danskerne er i dag overvægtige. En femtedel af alle danskere har eller er i højrisiko for at få sygdommen Type2Diabetes. Der er en verdensomspændende græsrodsbevægelse i gang for at forstå, forebygge og behandle (helbrede) overvægt og diabetes; en bevægelse støttet af læger og forskere og baseret kun på en klog kost.

Og nu endelig sker der noget konkret forskningsbaseret på diabetesområdet i Danmark. Det handler om kortlægning af kostens indflydelse på Diabetes2-ramtes hverdag og helbred. Desuden bliver forskningen bredt ud til også at omfatte følgesygdomme til diabetes (f.eks. kredsløbslidelser og fedtlever), så der i sidste ende bliver tale om forskning indenfor såkaldt ”multisygdom”. I det store perspektiv kan det også få betydning for os andre uden diabetes, som blot vil forebygge sygdom ved at spise klogt.

Fodformet? Nej, men ualmindeligt klogt og på høje tid.

Se mere her:

https://www.bispebjerghospital.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyhedsarkiv/nyheder_2018/Sider/Ny-professor-vil-behandle-multisygdomme-ved-hjaelp-af-kost.aspx#comments

Dansk forskning, der bl.a. ligger til grund for initiativet:

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/carbohydratereduced-highprotein-diet-acutely-decreases-postprandial-and-diurnal-glucose-excursions-in-type-2-diabetes-patients/A5AEA1110496D47950E065D3F91185E4

Indlæser Samtale