Det med livskvalitet er en individuel sag, og alle har et personligt forhold til egen livskvalitet. Men opfattelsen af livskvalitet kan justeres af livets omstændigheder og især af viden. Når jeg f.eks. vejleder en stærkt overvægtig kvinde på 56 år om kost, er det vigtigt at have fokus på hendes egne drømme f.eks. et ønske om at kunne gå tur med sine børnebørn uden at blive forpustet og træt. Når hun så bliver fristet af dårlig mad, skal hun tænke på sin drøm, som er det nye billede af hendes livskvalitet. Så den enkelte persons overvejelser må gå på: vil jeg vælge at spise kager, pasta og slik og få en kortvarig nydelse? Eller vil jeg vælge sundere fødevarer og få en langvarig nydelse af frihed fra sygdom og en mere langtidsholdbar livskvalitet f.eks. sammen med børnebørnene?

Det handler ikke om, hvor meget vi spiser, men allerførst om hvad vi spiser. Fedt er nødvendigt, og det er naturligt for os at spise det – fedt i sig selv gør os ikke fede. Protein fra f.eks. animalske produkter og kulhydrater fra ovenjords grøntsager er også nødvendige for vores krop og fordøjelse. Sukker og raffinerede kulhydrater er unødvendige, unaturlige og gør os fede, og det er der en fysiologisk forklaring på.

Det bliver mere og mere åbenlyst i videnskaben, at sukker og raffinerede kulhydrater har negativ indflydelse på helbredet og kan give sygdomme som f.eks. fedme, diabetes, kredsløbslidelser, demens og cancer. Så der er meget elendighed at forebygge imod ved at undgå sukker og raffinerede kulhydrater. Men det er ikke let, for især sukker er mere afhængighedsskabende end kokain, det findes overalt i vores samfund og er blevet en enorm del af vores kultur. Så det kan være utrolig svært at holde fast i en beslutning om ikke at spise sukker og raffinerede produkter, for fristelserne er lige foran os. Hvorfor tror du, at du skal igennem supermarkedets slikafdeling for at komme til kassen? Det er ikke for dit helbreds skyld.

Indlæser Samtale