Det med livskvalitet er en individuel sag, og alle har et
personligt forhold til egen livskvalitet. Men opfattelsen af livskvalitet kan
justeres af livets omstændigheder og især af viden. Når jeg f.eks. vejleder en
stærkt overvægtig kvinde på 56 år om kost, er det vigtigt at have fokus på
hendes egne drømme f.eks. et ønske om at kunne gå tur med sine børnebørn uden
at blive forpustet og træt. Når hun så bliver fristet af dårlig mad, skal hun
tænke på sin drøm, som er det nye billede af hendes livskvalitet. Så den
enkelte persons overvejelser må gå på: vil jeg vælge at spise kager, pasta og
slik og få en kortvarig nydelse? Eller vil jeg vælge sundere fødevarer og få en
langvarig nydelse af frihed fra sygdom og en mere langtidsholdbar livskvalitet
f.eks. sammen med børnebørnene?
Det handler ikke om, hvor meget vi spiser, men allerførst om
hvad vi spiser. Fedt er nødvendigt, og det er naturligt for os at spise det –
fedt i sig selv gør os ikke fede. Protein fra f.eks. animalske produkter og
kulhydrater fra ovenjords grøntsager er også nødvendige for vores krop og
fordøjelse. Sukker og raffinerede kulhydrater er unødvendige, unaturlige og gør
os fede, og det er der en fysiologisk forklaring på.
Det bliver mere og mere åbenlyst i videnskaben, at sukker og raffinerede kulhydrater har negativ indflydelse på helbredet og kan give sygdomme som f.eks. fedme, diabetes, kredsløbslidelser, demens og cancer. Så der er meget elendighed at forebygge imod ved at undgå sukker og raffinerede kulhydrater. Men det er ikke let, for især sukker er mere afhængighedsskabende end kokain, det findes overalt i vores samfund og er blevet en enorm del af vores kultur. Så det kan være utrolig svært at holde fast i en beslutning om ikke at spise sukker og raffinerede produkter, for fristelserne er lige foran os. Hvorfor tror du, at du skal igennem supermarkedets slikafdeling for at komme til kassen? Det er ikke for dit helbreds skyld.