Rapport fra Säffle, Sverige: Marie Norder Aspholm, ”LCHF og Paleo – mad set med funktionsmedicinske briller”.

”Hvor mange af jer spiser funktionsmedicin?” spurgte Marie som optakt til sit foredrag. Der var ikke mange, der rakte hånden op. Men da hun igen stillede samme spørgsmål efter foredraget var der en skov af hænder.

Marie fik forklaret, at hvis man er omhyggelig med, hvad man putter i munden og forstår vigtigheden af råvarernes næringsværdi for kroppen, så spiser man formentlig ”funktionsmedicin”. Det handler nemlig ikke så meget om at få kunstig medicin for at dæmpe eller afhjælpe symptomer på sygdom, men mere at fokusere på behandling af de underliggende sygdomsårsager via maden og naturlig intervention såsom træning, stresshåndtering og søvn.

Det er en forholdsvis ny medicinsk disciplin og er et medicinsk område, der på videnskabeligt grundlag stræber efter at identificere og behandle de virkelige årsager til dårligt helbred. I funktionsmedicin fremhæves livsstilsændringer og kosttilskud som et supplement til behandling.

Marie gav os disse pointer med hjem:

·       Der findes ikke ”quickfix” løsninger på helbredsproblemer, og en læge kan ikke helbrede sin patient på 15 minutter.

·       Det er vigtigt og mest overkommeligt at sikre sig at 80% af sin mad er supersund og optimal.

·       Flere og flere læger videreuddanner sig indenfor funktions- og evolutionsmedicin, så de bedre kan vejlede deres patienter.

·       Hvis man vil vide mere om evolutionsmedicin er bøger af Staffan Lindeberg væsentlige. (Citat fra Staffan Lindeberg: ”Diskussionen om menneskets tidlige kostvaner bliver ofte afsporet til en debat om kød vs. planter. Derved omgås det væsentligste: de fleste kalorier i vestlige lande leveres af fødevarer, der praktisk talt ikke var tilgængelige under menneskets udvikling ".

Marie spiser selv en mellemting mellem LCHF og Paleo, som hun kan mærke, passer hende godt. Marie er uddannet sygeplejerske, ingeniør, kostvejleder og massør. Hun er ved at færdiggøre efteruddannelse indenfor funktionsmedicin.

Her skriver Marie Norder Aspholm, Gävle Kost & Livsstil om kost, helbred, træning og livsstil.

Foto er fra Marie Norder Aspholms hjemmeside.

Ovenstående er mit korte referat af et foredrag fra LCHF Event Säffle 2018.

 

Indlæser Samtale