Normalt reklamerer jeg ikke for produkter
men når jeg opdager en fødevareproducent, som omfavner begrebet ”autentisk”, så bliver jeg glad helt ned i maven. Det er Mejeriet Thise, der lancerer en helt ny mælketype med visioner for fremtidens fødevareproduktion. Så hvis du har valgt at ville drikke mælk, har du fået en sundere mulighed.
Græsmælk er en mælketype, der produceres af køer, der udelukkende æder græs, græsmarksprodukter og urter fra marker i Himmerland. Ingen korn, ingen majs, ingen soja – intet foder som kan spises af mennesker, men udelukkende foder, som hele koens fordøjelsessystem er indrettet på at fordøje. Det er vel nok en skøn tanke og lige i tråd med min mission.
Når køerne kun spiser græs, falder mælkeydelsen; til gengæld har mælken et relativt højt indhold af Omega-3-fedtsyrer og antioxidanter. Derfor er der skruet lidt op for græsmælkens fedtindhold. Fedtstoffer er byggesten i alle cellevægge og giver dem de rette egenskaber og smidighed. Især Omega 3 bruges til at opbygge bl.a. nerve- og hjernecellerne. Omega 3 findes i flere udgaver, og de vigtigste kaldes EPA og DHA. De findes især i fede fisk f.eks. vildtfanget laks, sild og makrel. Men du kan også få de vigtige typer Omega 3 fra græssende dyr såsom fritgående køer eller vildt. Omega 3 fra planter kaldes ALA, og det findes i f.eks. hørfrø, raps, græs og grønne planter. Dyr der spiser græs og grønne planter, omdanner ALA til de vigtige EPA og DHA.
Jeg har tidligere fortalt om Thises Urmælk som noget nær den mest autentiske mælk, vi kan få i Danmark. Men nu er der altså kommet en mulighed for et nyt valg. Jeg glæder mig til, at Thise tager ”tyren ved hornene” og frembringer en blanding af Urmælk og Græsmælk ganske enkelt ved at lade Urmælks-køerne (A2-køerne) gå frit på markerne og kun få græsbaseret foder. Idéen er hermed givet videre.
Se evt. mere her: https://thise.dk/produkter/thise-graesmaelk-42-1l/