Nu er det tid at hente nødder.

I Danmark var der for 100.000-vis af år siden masser af hasselnødder i skovene, som vores forfædre kunne samle sammen og dermed sikre sig god næring til langt ind i vinteren. Ja, faktisk samlede de også både bog og agern = olden, som de omhyggeligt måtte opbevare tørt og luftigt.

Der er mange eksempler på direkte brug af olden som føde for mennesker, men i nyere tid mest i krisetider. Bog har en fin nøddeagtig smag og er meget næringsrige (20% protein og 45% olie), men i større mængder også let giftige for mennesker på grund af deres indhold af tannin, trimethylamin og oxalsyre. Dette har man klaret under hungerperioder ved at formale nødderne og udtrække giften ved at udvande melet. 

Agern er også spiselige, men har et højt indhold af garvesyre, som giver dem en besk smag. Den giftige og dårligt smagende garvesyre kan fjernes, da den også er vandopløselig. Spor tilbage fra jægerstenalderbopladser tyder på, at man allerede dengang kunne fjerne de vandopløselige giftstoffer. Muligvis har man malet agern til mel og kogt en nærende, men ikke så velsmagende grød af den.

Men hasselnødder har været mest eftertragtede. I nødderne er der både vigtige fedtstoffer (61%) og masser af protein (15%) og vitaminer, desuden fiber (10%) og ganske få kulhydrater (4,3%). De smager supergodt og er ikke giftige. Og hvis du opbevarer dem tørt og luftigt, tørrer de langsomt og kan holde sig helt hen til foråret – hvis du altså kan holde dig fra dem!

Så det er tid at komme ud i det begyndende efterår og hente nødder i skov og hegn, langs marker og veje. Det er ganske gratis, supersjovt og supersundt. Og så har du både hygge og dekorationer klar til julen. God fornøjelse.

Indlæser Samtale