Jeg kan altså ikke undvære mine havregryn og mit rugbrød

sagde Lis til mig forleden. Måske er det mere et spørgsmål om at undgå, svarede jeg. Lis har fået en slags afhængighed af rugbrød gennem sit liv, fra hun som lille kom af søbemaden (som formentlig var en slags grød) og skulle til at spise frokost ligesom de voksne. Efterhånden blev det til rugbrød til morgenmad, frokost og måske også til eftermiddagens osteskive.

Faktisk spiser mange danskere temmelig ensidigt i dag, selvom de synes, de spiser varieret. Mængden af produkter lavet af kornsorter er voldsomt stor. Tænk blot på morgenmadsprodukterne (cerealier), alle slags brød og kager, alle pastaer og pizzaer, alle grødformer osv. Hertil kommer alle de kornbaserede tilsætninger i fabriksfremstillede produkter som f.eks. modificeret stivelse. Hvor stor en del af dine måltider i den forløbne uge har mon været kornprodukter?

Korn er en del af den danske kultur, men det bekymrende er, at kornsorterne ikke er lige så næringsrige i dag, som de oprindelig har været. Kornsorterne er forædlet, så de giver et større udbytte, bedre bageevne, sødere smag, men næringsindholdet har der ikke været fokus på i forædlingen. Det betyder, at vi spiser os mætte i ringere fødevarer, end f.eks. vores oldeforældre gjorde, også selvom vi prøver at spise mere fuldkorn.

Kornprodukterne i danske fødevarer er overvejende hvede, rug, havre, byg, spelt, ris, majs (som ikke er en grøntsag), quinoa og hirse. Alle kornprodukter udløser et forhøjet blodsukker, og det er problematisk for vores sundhed og især for mennesker med overvægt og diabetes. At kornprodukter er fuldstændig unødvendige i en næringsrigtig kostplan gør mængden af kornprodukter og tilgængeligheden i vores fødevaremiljø endnu mere absurd. Prøv at se efter, næste gang du køber ind: hvor mange fødevarer indeholder kornprodukter? Du bliver med garanti overrasket!

Indlæser Samtale