Her kommer tre små personlige historier fra LCHF Event Säffle i Sverige, hvor din udsendte fra Maries Mad Mission deltog alle dagene.

Nis, 42 år, har i en del år spist ketogen kost for sit velbefindendes skyld dvs. mad næsten helt uden kulhydrater men med masser af animalsk protein og fedt. Han spiser også en del fermenterede grøntsager, som ved fermenteringen har fået nedbrudt de fleste kulhydrater og til gengæld indeholder store mængder gavnlige bakterier for fordøjelsen. Hans krop er fuldstændig fedtforbrændende og går derfor aldrig ”sukkerkold”. Det fik han glæde af, da han i juni deltog i det store cykelløb rundt om søen Vättern.

Han medbragte vand med lidt salte i og i baglommen en eneste dadel med en mandel i, i tilfælde af at han skulle blive dårlig. Den fik han aldrig brug for, idet han uden problemer klarede de 300 km på 10 timer og 18 minutter. Hans holdkammerater var udmattede og forstod slet ikke, hvordan Nils ved målstregen kunne være så frisk uden påfyldning af kulhydrater og energidrikke undervejs. Nu er Nils spændt på, om nogle af holdkammeraterne også er blevet fedtforbrændende næste gang, de skal på Vättern-rundt.

Marit, 45 år, begyndte med lavkulhydratkost for 6 år siden for bedre at styre sin Type2Diabetes. Det har hjulpet hende med både at gå ned i vægt og med at nedsætte behovet for insulin. Hun har aldrig spist så lækker mad, som hun gør nu, men hendes mand vil ikke helt overgive sig for at følge hendes kostprincipper. Han ønsker stadig at spise kartofler, brød og andre kulhydrater i hverdagen, hvilket han naturligvis har mulighed for.

Marit mener, at hun kun kan tage ansvar for sit eget helbred, og hun vil ikke tvinge sin mand til at spise anderledes. ”Men jeg er klar til at støtte ham, når han en dag forstår, at naturlig mad uden hurtige kulhydrater er bedst for helbredet - også for ham” smiler hun.

Nina, 56 år, har nydt LCHF-kosten i nogle år nu for at styre sin vægt, og hun er glad for at opdage, at også de svenske sygehuse er begyndt at interessere sig for bedre mad. I forbindelse med en planlagt operation bad hun sygehuspersonalet om at sikre, at hun fik LCHF-mad under indlæggelsen. Det fik hun, hvilket hun slet ikke havde forventet.

Men endnu mere glædeligt var det, at tre sygeplejersker uafhængigt af hinanden ville vide mere om hendes kost og spurgte ud om hendes erfaringer, fordele og ulemper. Hun fortalte med glæde om LCHF og håber, at hun ved at dele sin viden har gjort en positiv forskel for andre mennesker.

Ovenstående er tre pluk fra samtaler med deltagere på LCHF Event Säffle 2018, Sverige. Navnene er anonymiseret.

 

Indlæser Samtale