Lige om lidt er det påske, og det er ferie for mange af os. Og i Danmark rammer påsken heldigt nok om foråret, hvor vi kan glædes over at se naturen vågne op og spire frem med al dens skønhed og liv. Påsken fortæller på flere måder, at vi kan se frem mod nye tider, og i den danske tradition er især ægget et symbol på frugtbarhed og det nye liv. Vi spiser mange æg i påsken og bruger også æg på forskellig vis i aktiviteter. Aktiviteterne er som regel egnsbestemte, og jeg kender ikke alle, men her er nogle stykker: puste æg og male dem til dekorationer, male kogte æg og gemme dem i naturen til skattejagt, male kogte æg og trille dem ned ad græsbakker eller skovstier. Måske kender du flere sjove æggelege?

Mad med æg er supermad. Æg indeholder protein og fedtstoffer i en fin balance, og der er masser af gode vitaminer og mineraler i. Og så mætter æg rigtig godt! Du kan bruge æg i et hav af retter og variationer, og den pragtfulde gul-orange farve omgivet af det smukke hvide kan friske en hvilken som helst menu op. Gode traditionelle påskeretter med æg kan være: skidne æg med sennepssovs (et forfærdeligt navn til en fantastisk ret), omelet eller æggekage, og pocherede æg på spinat. Hvad er din yndlingsret med æg her i påsken? Det kunne være sjovt at høre om.

Og så kommer vi til lammet. Der er tradition for at slagte et påskelam og spise det til festmiddagen påskedag. Lam er en af mine yndlingsråvarer. Lam og får er nøjsomme dyr, de holdes oftest udenfor på græsmarkerne, og de bliver ikke så hårdt avlet. Jeg holder også meget af smagen af både kødet og fedtet, og her i huset er lammekølle med timian, oregano og hvidløg et virkeligt festmåltid. Det serveres med en skøn salat med tomater, oliven og fetaost badet i olivenolie, eller som alternativ nogle håndfulde dampet spinat (eller lynsvitset grønkål) med fetaost og havtornbær. Husk mynte – det er så lækkert til. God påske!


Indlæser Samtale