Der er nu noget særligt over 1. december med forventning om hjemmehygge med venner og familie, og dejlige dufte af gran, krydderier og julemad. Bare det at gå rundt i tykke uldne sokker en søndag morgen er næsten magisk anderledes i december.

Julekalender-ideen stammer fra Tyskland i 1903. Først var det en papudgave med fine billeder til at klistre på kalenderen, og senere billeder bag hver ny dags låge. Sidenhen kom der indhold (slik og chokolade) bag lågerne, og op i moderne tid blev det til pakkekalendere med større pakker fæstnet på et smukt vægtæppe e.lign. Både radio og TV hoppede med på kalenderideen, og nu er der rigtig mange forskellige udgaver af julekalendere – også online ligesom denne.

Da jeg var barn i Ruder Konges tid, lavede alle vi unger selv en julekalender til en god ven eller én i familien. Vi brugte ganske enkelt 2 stykker pap:

  • ·       vi dekorerede det ene stykke pap med en flot tegning
  • ·       klippede eller skar 24 låger i det
  • ·       skrev dato på alle lågerne
  • ·       klistrede de to stykker pap forsigtigt sammen helt ude i kanten
  • ·       tegnede en lille tegning inde i hver låge
  • ·       klemte hver låge fast med et lille stykke tape.

 

Når jeg tænker tilbage på det i dag, virker det uendelig barnligt og primitivt, men jeg kan stadig huske, hvor sjovt og hyggeligt det var at lave julekalenderne. Vi brugte en hel dag i ”julekalenderværkstedet” med papir, farver og saks. Hermed er tippet givet videre som en lille kalendergave til dig.

Tilfælles for alle julekalendere er forventningen om og afsløringen af noget nyt hver dag: en gave ”til dig fra mig”. Sådan bliver det også for min julekalender til dig.

Frem til juleaften vil du hver dag modtage en ny ”låge”, som vil indeholde f.eks. en opskrift, en julehistorie, gæsteindlæg, en overraskelse eller en konkurrence. Det er vist det, julen handler om: Glæden ved at give.

Vi varmer langsomt op. I dag kan du fordybe dig lidt i historien bag julekalendere på denne herlige danske juleside https://juleweb.dk/julekalendere/historien-om-julekalenderne/

Vi ses igen i morgen.

Indlæser Samtale