I morgen er det FNs Verdens Diabetesdag.

Diabetesforeningens hjemmeside lægges der hårdt ud med ”uden behandling er diabetes (sukkersyge) en livsfarlig sygdom”. Faktuelt skriver de: ”hvert 6. sekund dør et menneske af diabetes et sted i verden, og 5,25 millioner mennesker dør af sygdommen hvert år. Det forhøjede blodsukker er årsagen til alvorlige følgesygdomme, som blodpropper, nyresvigt, blindhed og amputationer.”

Siden Sir Frederick Banting var med til at opfinde insulinet i 1920erne, er fokus på kostens indflydelse blevet mindre og mindre og forbruget af insulin blevet større og større. Antallet af diabetikere er samtidig steget støt og fortsætter sin himmelflugt parallelt med den stigende fedmeepidemi. I dag er der i Danmark 320.000 diagnosticerede Diabetikere, beregnet 200.000 u-diagnosticerede og ca. 600.000 med prædiabetes. Det er ca. 1/5 af alle danskere, og der er et stigende antal diabetikere blandt børn og unge.

Den 14. november er det Diabetesforeningens mål netop at få fat i de mange danskere, som har en uopdaget Type 2-Diabetes samt de flere hundrede tusinde danskere, som er i risiko for at udvikle diabetes. Det gør de ved at tilbyde risikotests ved åbne arrangementer sammen med apoteker, fodterapeuter, kommuner og virksomheder over hele Danmark. Det er såmænd godt nok, for det er rart for dig og mig at vide, om vi er i risikogruppen, for så kan vi handle på det.

Handlingen kan være at tage imod behandling med en dyr, livsvarig medicin, og de nye regionale Diabetescentre (sponsoreret af NOVO) vil glæde sig til at modtage dig. Eller du kan vælge den naturlige løsning med en simpel kostomlægning. Det kunne de før 1920erne, så det kan vi også i dag. Indtil insulin blev opfundet, blev folk med diabetes behandlet gennem kosten. Diabetikeren skulle være varsom med at spise f.eks. sukker, frugt, stivelse og kornprodukter. Mange blev så dygtige til at håndtere deres kost, at de blev erklæret for ikke-diabetikere.

”Ulydige” diabetikere gør det også i dag: Hold helt op med at købe industrielt fremstillet mad og undgå alt med sukker i, tilbered din mad af oprindelige, autentiske råvarer med færre kulhydrater i, for så kan du selv styre dit blodsukker. Hvad er smartest: at bruge dine penge på at spise rigtig mad i dag eller at betale en skyhøj pris for daglig medicin og forringet livskvalitet resten af livet? Det er dit valg!

Indlæser Samtale