Æg er en fantastisk og autentisk fødevare.

De indeholder stort set alt, hvad vi har brug for.

Æggehviden indeholder fortrinsvis protein. Din fordøjelse kan bedst håndtere æggehviden, hvis den ikke spises rå.

Æggeblommen indeholder både protein, de sunde fedtstoffer og alle de livsvigtige mineraler og vitaminer undtagen C-vitamin. Faktisk kan man kalde æg for naturens vitaminpille. For ikke at ødelægge fedtstofferne og vitaminerne, bør æggeblommen være flydende, når du spiser den dvs. ikke have fået så meget varme, at den stivner.

Der er kolesterol i æg, hvilket gør at mange mennesker nærmest betragter æg som gift. Intet kunne være mere forkert. Det er ikke et forhøjet kolesteroltal, der er farligt. Det er fordelingen af de forskellige typer kolesterol, man skal holde øje med. Hvis tallet for det dårlige kolesterol er for højt, er det ikke fedtstofferne man skal nedjustere, men til gengæld kulhydraterne. Hvis kroppen mangler kolesterol, så laver den det selv, for kroppen har brug for kolesterol bl.a. til at vedligeholde hjerne- og nerveceller.

Mad med æg er altså supermad. Og så mætter æg rigtig godt, så du kommer alligevel aldrig op på 30 æg om dagen! Du kan bruge æg i et hav af retter og variationer, og den pragtfulde gul-orange farve omgivet af det smukke hvide kan friske en hvilken som helst menu op. Gode æggeretter er f.eks. klassisk bacon og æg, omelet eller æggekage med grønt, samt pocherede æg på spinat. Eller bare et blødkogt æg med sild til.

Blødkogt, hårdkogt, pocheret, spejlet, røræg eller omelet. Her er en glimrende guide til, hvordan du tilbereder æg på forskellige måder, så du får et perfekt resultat: https://www.voresmad.dk/kokkeskole/saadan-tilbereder-du-aeg

Bonusoplysning: rå æg skal opbevares med den tykke ende opad, så den lille luftlomme inde i ægget ikke med tiden ødelægger det rå ægs struktur.

Indlæser Samtale