Jeg har været på McDonald’s! Det var selvfølgelig ikke første gang, for jeg var glad for stedet for ca. 25 år siden. Men det er første gang efter min opstart af Maries Mad Mission. Og jeg skal love for, at jeg pludselig har fået nogle andre briller på. I forlængelse af min blog i mandags, hvor jeg tænkte over de unges udfordringer med hjemmelavet og autentisk mad, så syntes jeg, at jeg var nødt til at få opdateret mine holdninger til fastfood restauranter. Så af sted med mig og ægtefællen til den nærmeste McD.

Jeg kan godt forstå de unge og børnefamilierne. Det er så let at gå til skranken og bestille hver sin menu, sætte sig godt til rette ved et bord, lade børnene lege lidt i legerummet og så spise sig mæt i den hurtigt leverede mad. Ingen forberedelser med indkøb og tilberedning, næsten ingen ventetid, ingen opvask og ingen spekuleren over, om alle nu kunne lide maden: hver person, sin menu. Alle så ud til at være glade og tilfredse. Min mand og jeg valgte glutenfri boller til vores ensomme burgere, hvilket var det nærmeste, vi kunne komme vores madprincipper. Og det var sådan set OK, når man ikke har en forventning om at få ernæringsrigtig mad.

Men den store øjenåbner kom først, da jeg kom hjem og fik nærlæst Næringstabellen. Den kan findes på bagsiden af papirdugen, som pryder serveringsbakken. Det første jeg ledte efter var naturligvis sukkerindholdet i en stor cola: 53 g i en portion. Men mine øjne var ved at falde ud af hovedet, da jeg så topscoreren for sukkerindhold: en stor milkshake med banansmag. Sådan en moppedreng har 68 g sukker gemt i sig bare i den ene portion. Straks måtte jeg veje 68 g sukker af, og det er f**me meget. Gå straks ud og vej den mængde sukker af, og du får et shock!!!

I reklamerne står der om milkshake: ”Nyd den til maden, som dessert eller som en lækker snack”. Så er det jeg ser for mig: en flok teenagere der har væltet sig ned i en sofagruppe på McD, de kaster sig over deres burgermenuer med pommes frites og en stor cola til. Til dessert kommer så bananmilkshaken. Resultat: de har lige spist 132,5 g sukker = 66 sukkerknalder i ét måltid! Tak for mad.

Indlæser Samtale