Hvor tit får du lige læst og regnet sammen, hvor meget sukker du har spist i løbet af en dag? Det er let nok at vide, hvor mange skefulde sukker, du har taget i kaffen, men alt det skjulte sukker i industrifremstillede fødevarer skal også regnes med. Og det hele løber voldsomt op. Jeg blev chokeret, da jeg selv havde nydt en dåse makrel i tomat med nogle skefulde økologisk mayonnaise, og lige ville kontrollere indholdet af ren nysgerrighed. Jo, der var tilsat sukker i begge dele, hvilket jeg slet ikke havde forventet. Iflg. en amerikansk undersøgelse er næsten 70% af industrifremstillede fødevarer tilsat sukker.

Regeringens Advisory Board for Mad, Måltider og Sundhed i Danmark offentliggør deres anbefalinger på fredag d. 20. april 2018. Op til offentliggørelsen har jeg her på min blog præsenteret mine 5 indsendte forslag til indsatser. Det bliver rigtigt spændende at se, om Advisory Board har lyttet bare en lille smule til Maries Mad Mission. Her er mit femte og sidste forslag skrevet i Madvirker’s skabelon:

Kort overskrift:

Tydelig mærkning/advarsler på sukkerholdige produkter.

Beskriv en udfordring eller et potentiale vedrørende mad, måltider og sundhed.:

Det er en kendsgerning, at sukker ikke er en del af en sund og naturlig kost. Sukkerforbruget i Danmark var i begyndelsen af 1800-tallet 4 kg pr. dansker årligt og i 1890 allerede 18 kg pr. dansker. I dag er sukkerforbruget steget til over 40 kg pr. dansker om året - det svarer til 55 sukkerknalder om dagen i gennemsnit. Den mængde er absurd i betragtning af, at sukker er et komplet unødvendigt stof, som vi som mennesker ikke er designet til at spise i de enorme mængder.

Det er ligeledes en kendsgerning, at sukkerindtag er medvirkende til og i nogle tilfælde eneste årsag til overvægt og diabetes.

Hovedparten af industrifremstillede varer er tilsat sukker i forskellig form for at forlænge holdbarheden (hyldetid), forstærke smagen, skabe præference/afhængighed hos køberen, ændre struktur/konsistens, ændre farven, nedsætte produktionsprisen mv. Alt sammen til gavn for producenten men ikke for køberens sundhed.

Danskerne er blevet vænnet til sukker både fysiologisk, smagsmæssigt og psykologisk, hvilket gør det ekstra udfordrende at indføre en ændring. Men at det er svært, er ikke det samme som umuligt.

Der skal tydelig mærkning/advarsler på sukkerholdige fødevareprodukter, såsom "indeholder sukker svarende til 24 sukkerknalder" eller "sukker øger din risiko for overvægt, diabetes og for tidlig død" eller ”indeholder sukker: bør ikke gives til børn”. Danskerne er inderst inde klar over, at sukker ikke er sundt. Men det er meget utydeligt, hvor meget sukker, der findes skjult i fødevareprodukter, og dermed er det uoverskueligt at holde styr på det totale sukkerindtag i en travl hverdag. At danskerne allerede nu er oppe på at spise 55 sukkerknalder om dagen i gennemsnit taler sit tydelige sprog.

Ønsket eller forventet effekt:

I forhold til den relativt enkle indsats vil dette forslag have en gennemgribende positiv effekt på danskernes helbred.

Ved en tydelig mærkning af sukkerindholdet bliver det lettere for den enkelte forbruger at fravælge produkter med et højt sukkerindhold og dermed få bedre mulighed for at nedsætte den totale mængde af sukker i hverdagen.

Udgifterne til sygehuse og medicin vil falde mærkbart, hvis især overvægt og diabetes bliver reduceret i den danske befolkning.

Øvrige bemærkninger:

Hvis vi "sammen skal gøre Danmark sundere" kræver det fødevareindustriens medvirken i alle produktled. Fødevareindustrien skal til at tage deres medansvar for danskernes helbred mere alvorligt.

Indlæser Samtale