Hvor meget salt kan vi spise?

”Jeg er afhængig af salt” fortalte vores gæst, da han spiste sammen med os en aften. Nu er ordet afhængig nok lige i overkanten, da salt ikke har den slags virkninger på kroppen, men man kan vænne sig til mere og mere salt – og også modsat vænne sig til mindre.

Kostrådet skriver ”Det meste salt får vi fra forarbejdede produkter ….” og ” Fastfood og andre færdigretter indeholder ofte meget salt”, hvilket er helt korrekt. Så snart en fødevarevirksomhed bestemmer, hvor meget der skal tilsættes af forskellige smagsstoffer til et produkt, så er der i dag en tilbøjelighed til at tilføre både meget salt og meget sukker for at forstærke selve smagsoplevelsen uanset virkningen på vores helbred.

Hvor meget salt kan vi så spise? Kostrådet anbefaler ca. 3 gram dagligt svarende til 1/2 tsk., hvilket ud fra nyeste forskning er i underkanten. Men der bliver til stadighed lavet videnskabelige undersøgelser for at prøve at give et fornuftigt råd. Forskere finder aktuelt, at de, der spiser små mængder af salt, har en øget risiko for hjerte-kar-sygdom. Men de, der spiser en masse salt, har kun en øget risiko for hjertesygdomme, hvis de samtidig har højt blodtryk, så hvis du har ukontrolleret højt blodtryk, skal du spise salt med forsigtighed. Et moderat indtag af salt på ca. 8 g dagligt ser ud til at være bedst for næsten alle.

Men som så meget andet, er der oftest andre forhold at tage med i overvejelserne. Det er sandsynligt, at højt insulinniveau spiller en langt større rolle for forhøjet blodtryk. Høje insulinniveauer gør, at kroppen holder på saltet, hvilket efterfølgende kan resultere i forhøjet blodtryk. Desuden er det meste raffinerede bordsalt tilsat jod, så det kan være svært at regulere mængden af jod i din mad, når det er skjult i saltet, og jod skal man hverken have for meget eller for lidt af.

Min konklusion er, at den bedste måde at styre dit personlige forbrug af salt er, at lave din mad selv ud fra rene råvarer. Det betyder også, at du bør bruge rent naturligt salt (f.eks. havsalt eller himalayasalt) uden tilsætninger. Og som kostrådet siger: ”Smag på maden, før du salter. Både når du laver mad og ved bordet.” Velbekomme!

Indlæser Samtale