Kostråd 3: Spis mere fisk.

Dette er et supergodt kostråd, for fisk er godt og sundt! Selvfølgelig kan jeg efterspørge en definition på ”mere”, men hvis man undersøger kostrådet nærmere, så kommer der en mængdeangivelse. ”Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild”. Mængden for gravide, ammende og børn er desuden justeret ift. skadelige tungmetaller i særlige fisketyper.

Hvorfra myndighederne har deres anbefalinger af mængden for en gennemsnitsdansker, vil jeg dog lade stå hen i det uvisse. Flere steder skriver myndighederne: ”anbefalingerne ………. er baseret på forskningsresultater og afstemt med branchen og eksperter”. Disse sidste 5 ord gør mig straks lidt nervøs, for hvilken indflydelse har f.eks. fiskerierhvervet haft på netop dette kostråd?

Som en lille tilføjelse vil jeg gøre opmærksom på, at den glemte fødevare tang er et supergodt alternativ til fisk. Tang indeholder de samme livsvigtige fedtstoffer, som fisk gør. Og er du vegetar, kan du gennem tang få dækket en stor del af dit behov for især Omega-3 fedtsyrer.

Så summa summarum (som det hed i min barndom) så er rådet om at spise fisk, et godt råd. Og så kan du jo supplere med lidt tang, for det kommer til at blive en helt almindelig og vigtig fødevare i den nærmeste fremtid.

Indlæser Samtale