At kunne vælge selv kræver viden og mange valgmuligheder. Viden skal opsøges eller gives, men viden kan desværre manipuleres og præges af andre med interesser, som intet har med selve budskabet at gøre. F.eks. er den berømte Madpyramide fra 1976 skabt på baggrund af nogle herskende kommercielle og politiske interesser og ikke, som vi selvfølgelig alle tror, på baggrund af velfunderet ernæringsvidenskab til gavn og glæde for vores allesammens helbred og sundhed. Vi har troet på ”de kloge” – nu viser det sig, at de tog fejl, og dét er gået ud over vores helbred.

Når vi vælger ”sund mad”, er det på baggrund af en vejledning, som myndighederne har givet os. Vi spiser det, myndighederne har besluttet sig for er sundt. Men vejledningen er desværre ikke lavet om på trods af bedre vidende, så vi forbrugere bliver ved med at vælge ud fra 50 år gammel viden. Oveni det bliver vi stærkt begrænsede i at kunne vælge anderledes, fordi udvalget i butikkerne stadig er præget af de forældede anbefalinger.

Det kan være utrolig udfordrende at handle ind i dag. Prøv selv at gå igennem et supermarked og læg mærke til, hvor få varer der kun har én råvare. Læg mærke til, hvor mange varer der er industrielt forarbejdede og lagt i en farverig pakke. Læg mærke til, hvor mange varer der er tilsat noget, du ikke kan udtale og ikke ved hvordan ser ud. Varerne har ord påklistret såsom ”fedtfattig, light, fiberrig, nøglehulsmærket” for at præge dig til at købe de varer, som myndighederne for år tilbage har troet var de sundeste. Når jeg vil benytte mig af mit frie valg, går jeg helt udenom mærkede fødevarer med lange indholdsfortegnelser. Jeg køber de rene friske råvarer i slagterafdelingen og på grøntsagshylderne. Kun på den måde kan jeg være sikker på, at jeg ikke snyder min krop for gode naturlige næringsstoffer.

Indlæser Samtale