Jeg hører mange danskere sige, at type 2 diabetes er en autoimmun sygdom, som kun kan behandles med medicin og insulin. Og har man først fået type 2 diabetes, så har man det altid. Dette er dog IKKE korrekt viser ny forskning og erfaringer fra diabetikerne selv. Det handler om at nedbringe mængden af kulhydrater i vores mad.

F.eks. har de gamle sorter af gulerødder ikke nær så meget kulhydrat eller sukker i, og de smager langt mere bittert end de moderne gulerødder. De moderne sorter er fremavlet med henblik på netop at smage sødt. Hvor meget andet godt, der er i eller er forsvundet ud, er uinteressant for avlerne, for deres primære mål er at dyrke og afsætte gulerødder, som smager sødt, for så falder det i forbrugernes mundsmag. I dag er det stort set ikke til at opdrive de gamle sorter fra vores oldeforældres tid. Og hvis du en dag får mulighed for at sætte tænderne i en gammel sort, så vil du tænke, at det i hvert fald ikke kommer til at slå igennem hjemme ved spisebordet. Nej, for vi er langsomt blevet vænnet til sødere gulerødder.

Men de gammeldags grøntsager er gode, fordi de IKKE er forædlet til at være søde. Det betyder, at de har færre kulhydrater i, og at de dermed ikke udløser et stort insulinbehov i kroppen. Vores krop kan ikke vænne sig til alle de sukkerstoffer og stivelsesprodukter, som vi bliver anbefalet at spise i dag, og som vi næsten ikke har kunnet undgå i den danske madkultur i de seneste 50 år.

I dag er der i Danmark 320.000 diagnosticerede Diabetikere, beregnet 200.000 u-diagnosticerede og ca. 600.000 med prædiabetes. Det er ca. 1/5 af alle danskere, og der er et stigende antal diabetikere blandt børn og unge.

Både for samfundets husholdningskasse og for din derhjemme, er der god mening i at spise rigtig mad. Det er langt billigere og mindre smertefuldt at investere i rigtig mad i dag, end det er at betale en skyhøj pris for daglig medicin og forringet livskvalitet i morgen. Og så er det endda så enkelt: spis oprindelige råvarer og færre kulhydrater.

Her er et interessant klip fra 2015 om de gamle grøntsagssorter.

https://www.youtube.com/watch?v=KrKLYLgFH_4

Indlæser Samtale