Det er 25 år siden Bitten begyndte at tale om "sukkerafhængighed". Ingen forstod, hvad det betød, for sukker kunne da ikke være farligt? Ved et foredrag i Sverige med Bitten Jonsson fik jeg indblik i, hvordan enhver afhængighed kan være en meget alvorlig sygdom.

Hun talte om ubalance i neurotransmittere i hjernen ved et stort forbrug af f.eks. sukkerstoffer. Det store spørgsmål er, hvem der kun har "skadeligt brug", og hvem der har en "afhængighed". Der er udviklet adskillige værktøjer til at kortlægge sukkerafhængighed, baseret på WHOs ICD10’s seks kriterier for en vanedannende sygdom. Bitten har uddannet afhængighedsterapeuter siden 2012 og er også bestyrelsesmedlem på Food Addiction Institute.

Bitten mener, at al afhængighed begynder i hjernen uanset midlet, så behandling sigter mod at korrigere dysfunktionerne i hjernens kredsløb. Ordet afhængighed kommer fra det latinske ord “addicere”, som betyder at være slave af noget. Afhængighed er ekstremt magtfuldt og fører til hundredvis af dødsfald hver dag.

Bitten er autoriseret sygeplejerske og afhængighedsekspert, og hendes mission er at bringe viden og erfaring ud til andre, så flere mennesker bliver i stand til at diagnosticere og behandle folk med denne smertefulde sygdom.

Bitten Jonssons pointer fra foredraget:

  •       - En aktiv afhængig lever i fangenskab
  •       - Få styr på din afhængighed, så får du styr på dit liv
  •       - Du skal tage én dagen af gangen – resten af dit liv
  •       - Det er lettere at behandle alkoholafhængighed end sukkerafhængighed, fordi industrien har en stærk og kulturelt accepteret            strategi til at bevare ”sukker”-kunder.
  •  

Bittens hjemmeside findes på engelsk (og svensk): https://www.bittensaddiction.com/en/

BONUS:

På tirsdag d. 10. september og torsdag d. 19. september kan du høre mere om sukker og sukkerafhængighed ved foredrag i Skive og Silkeborg med bl.a. pioneren Helle Madsen, som er uddannet sukkerafhængighedsterapeut hos Bitten Jonsson. Se mere info her:

https://skive.aof.dk/kurser/Foredrag+og+debat/Debat+og+dialog/4689497/ 

https://silkeborg.aof.dk/kurser/Foredrag+og+debat/Kost/4631784/  

Indlæser Samtale