Forslag til autentiske måltider
Her er forslag til gode autentiske måltider.
De 5 grundsmage
Surt, sødt, salt, bittert og umami (en særlig proteinagtig smag). Hvis du i hver ret mad forsøger at have alle 5 grundsmage med i en god balance, så bliver retten en dejlig smagsoplevelse. (Smagskompas venligst udlånt af Metodikogsmag.dk)
Madens konsistens og struktur
Desuden forbedres oplevelsen, hvis du har forskellige farver, struktur, sprødhed og temperatur i samme ret. Eksempel: varm gul tyk hokkaidosuppe med en stor klat kold cremefraiche, drysset med varme sprøde bacontern og friske sprøde bladselleritern samt evt. en lille håndfuld granatæble”bær”.
Morgenmad med autentisk mad
Æggeretter i alle varianter (omelet, rørt/scrambled, pocheret, kogt, spejlæg, Oopsies) og med forskelligt tilbehør (kød, grønt, fedt, ost).
Fed yoghurt med chiafrø og (frosne) bær evt. med lidt nødde/kernedrys.
Varm nøddemelsgrød med (frosne) bær.
Grøntsagstaffel med bacon/skinke og kogte æg.
Middag/frokost med autentisk mad
Rester fra aftensmaden dagen før.
Makrel, tun eller sild med kogte æg og mayonnaise.
Avokado med olivenolie eller mayonnaise, og pesto plus evt. laks eller makrel i tomat.
Grøntsagstaffel med bacon/skinke og kogte æg.
Ostebord med knæksprød og bær.
Grøntsager med olivenolie, citron og nødder.
Aftensmad med autentisk mad
Alle traditionelle retter uden stivelsesprodukterne (kartofler, ris, pasta, brød, bønner, linser) men med ekstra fedt og ovenjords-grøntsager.
Nødration med autentisk mad
Nødder, ost, oliven, knæksprød af kerner/frø, kokosprodukter, en rå gulerod, et kogt æg.
Sunde drikkevarer
Drik vand evt. med brus, te, kaffe.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OPSKRIFT PÅ KERNEKNÆKSPRØD
Jeg har altid kerneknæksprød i huset. De smager godt, er lette at tage med sig i en lille boks og egner sig supergodt som tilbehør til nærmest alt.
Det skal du bruge til 2 bageplader á 42 x 42 cm:
- 1 dl hørfrø + 1 dl solsikkekerner malet til mel i en hurtighakker/blender
- 2 dl solsikkekerner
- 2 dl sesamfrø
- 1 dl græskarkerner
- 1 dl hørfrø
- 2 tsk bagepulver
- 1-2 tsk salt
- 1 spsk loppefrøskaller
- 2 dl vand
- 1 dl olie
- 1 pisket æg
Sådan gør du:
Bland det tørre sammen, bland det våde sammen og hæld derefter det våde op i det tørre og rør godt sammen. Lad dejen hvile i mindst 5 min., så den bliver fast og sammenhængende.
Deles i 2 lige dele, som lægges på 2 bageplader med bagepapir. Læg et ekstra stykke bagepapir over dejen, så dejen ikke hænger fast, når du skal rulle den. Dejen rulles ud (max 3 mm tykt), papiret tages af og dejen markeres/trykkes med en kniv i passende stykker f.eks. 6 x 6 cm.
Derefter bages begge plader ved 160 grader i cirka 20 minutter. Byt om på pladerne og skru ned til 150 grader og bag videre i yderligere 20-25 minutter. Pas på at de ikke bliver for mørke.
Kerneknæksprød holder længe - hvis altså man kan holde fingrene fra dem. Velbekomme.