Brug autentiske råvarer

Brug så vidt muligt u-forarbejdede råvarer, når du skal lave mad. Det betyder, at den eneste forarbejdning, der sker med fødevarerne, er den, du selv er herre over. Du bestemmer, om de skal koges, steges eller spises rå, om de skal hakkes, skives, moses eller mikses, om der skal være mere af det ene eller det andet. Og du bestemmer selv, hvordan det skal smage.

Hvad betyder autentisk: Den Danske Ordbog: "som er forekommet i virkeligheden eller forekommer i sin originale, naturlige eller ubearbejdede form".

Forarbejdede fødevarer

Forarbejdede fødevarer findes i stor stil på hylderne i supermarkederne.

De er lavet så billigt som muligt for at alle led i produktions- og salgskæden kan tjene penge på dem, uden at de bliver for dyre for dig at købe. De er oftest tilsat kemiske stoffer for at forlænge holdbarheden og gøre dem mere lækre. Derudover er de pakket i tillokkende emballage for at få dig til at købe dem og tilsat smagsforstærkere, for at du skal købe dem igen. De fleste tilsatte stoffer er artsfremmede dvs. din krop kan ikke genkende dem og ved ikke, hvordan stofferne skal omsættes og fordøjes, og de gavner ikke din krop.

Økologiske fødevarer er oftest mindre forarbejdede end andre fødevarer, og de økologiske fødevarer har som regel ikke artsfremmede tilsætningsstoffer eller rester fra sprøjtegifte. Hvis en vare ikke kan fås økologisk, så gå efter varen i så naturlig en udgave som muligt, for eksempel hvis du ikke kan få økologisk bacon, så find bacon fra fritgående dyr. Eller hvis du ikke kan få økologisk oksekød, så find kød fra fritgående kvæg.

fritgående kvæg