I slutningen af september, skrev jeg en meget foruroligende blog om frigivelsen af HFCS (high-fructose-corn-syrup). Jeg sendte derefter en forespørgsel til Fødevarestyrelsen, for at få præciseret nogle spørgsmål vedr. HFCS. Mine spørgsmål lød sådan her: I forbindelse med frigivelse af kvoterne for HFCS pr. 1.10.17 er jeg blevet spurgt, om det er tilladt at benytte HFCS i økologiske fødevareprodukter. Desuden om det er tilladt i både almindelige og økologiske varer at benytte HFCS, hvis dette kommer fra GMO majs. Ser frem til et afklarende svar. mvh Marie Raes

I går kom der endelig svar tilbage (red.: jeg har fremhævet væsentlige ord):

Kære Marie

Ifølge reglerne om økologiske fødevarer er der et generelt forbud mod anvendelse af GMO’er og anvendelse af ingredienser og hjælpestoffer, der er fremstillet af eller ved hjælp af GMO’er. Dvs. at HFCS, der kommer fra GMO, ikke er tilladt til økologiske fødevarer.

Herudover kan der i økologiske fødevarer kun indgå økologiske ingredienser (dvs. fødevarer produceret og forarbejdet i overensstemmelse med økologireglerne) samt de ingredienser, tilsætningsstoffer m.v., som nævnes i kapitel 3.3 i vejledningen om økologiske fødevarer (hvor der bl.a. refereres videre til listerne over tilladte ingredienser/tilsætningsstoffer/hjælpestoffer i kommissionens forordning nr. 889/2008, bilag VIII og IX – se en sammenskrevet version af denne forordning her: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:02008R0889-20161107&qid=1496063469016&from=DA ). På bilag IX ses, at der fx er nævnt fructose – dvs. fructose på ren form er tilladt at anvende i økologiske fødevarer.

I forhold til brug af HFCS fra genmodificeret majs i fødevarer generelt, vil dette være muligt, såfremt GMO-majsen er godkendt til fødevarebrug i EU. Det skal i så fald fremgå af ingredienslisten, at HFCS er fremstillet af en GMO. Dvs. der skal stå ”fremstillet af genmodificeret majs” i parentes efter navnet på ingredienslisten.

Du kan læse om reglerne vedr. godkendelse af genmodificerede fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Genmodificerede-fødevarer.aspx

Listen over godkendte GMO-majs til fødevarebrug findes her: http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm

Med venlig hilsen

Xxx Specialkonsulent / Kemi og Fødevarekvalitet

Jeg indrømmer gerne, at jeg kun er blevet en anelse klogere, men det er i det mindste et skridt længere ud af afklaringens vej:

·       GMO må ikke findes i økologiske fødevarer (OBS undtagelse, se nedenfor)

·       Hvis der er GMO i en konventionel fødevare skal det fremgå tydeligt (OBS undtagelse, se nedenfor)

Jeg har ikke haft modet til at læse alle henvisningerne (+221 sider), men har fundet denne lidt mere læsevenlige publikation om GMO fra Fødevarestyrelsen: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Publikationer/Alle%20publikationer/2005207.pdf

Her fandt jeg også noget om grænseværdier for GMO, som godt kan bekymre:

·       Undtagelser fra mærkning: Det er umuligt helt at undgå spor af genetisk modificeret materiale i fødevarer. Derfor er der en undtagelse for mærkning, når varen indeholder under 0,9% genmodificeret materiale. Det er dog en betingelse, at producenten kan dokumentere, at det genmodificerede materiale ikke er tilsat varen med vilje, og at der er gjort tilstrækkeligt for at undgå den utilsigtede iblanding.

·       Da det er umuligt helt at undgå spor af genetisk modificeret materiale i økologiske fødevarer, accepteres dog også her et indhold af genmodificeret materiale på op til 0,9%, hvis det kan dokumenteres, at virksomheden har sikret sig tilstrækkeligt mod det.

Men jeg har stadig brug for svar vedr. HFCS. Jeg har derfor i dag bedt om at få præciseret:

·       om der må være HFCS i økologiske fødevarer

·       samt om der er en mængdegrænse for HFCS, før det er et krav at skrive HFCS i ingredienslisten.

Det kan være, at der går endnu en månedstid, før svaret foreligger, og jeg frygter faktisk resultatet. Jeg bliver mere og mere overbevist om, at lokale økologiske kunde-bonde fællesskaber er vejen frem ift. at sikre os selv forureningsfrie fødevarer. Det er jo ikke os alle, der har plads og forstand til at producere et års forbrug af autentiske og vitale fødevarer.

Indlæser Samtale