Jeg får en del Nyhedsbreve fra producenter, foreninger og meningsdannere. Forleden fik jeg en rapport støttet af The European Fruit Juice Association, som er en not-for-profit organisation, der arbejder for at fremme interesserne og produkterne fra den europæiske frugtjuiceindustri. De samler og deler uvildig information om fordelene ved frugtjuice drukket i moderation, som del af en sund livsstil” (direkte citat).

Organisationens not-for-profit-erklæring, uvildighed og det med den sunde livsstil vil jeg dog sætte et stort spørgsmålstegn ved.

Rapporten viser, at ” danskerne i praksis indtager blot ca. 340 gram frugt og grønt om dagen. Det svarer til blot 56 % af det anbefalede daglige indtag på 600 gram”. ”Europæerne drikker dagligt 31 ml frugtjuice i gennemsnit, udover deres daglige frugt- og grøntforbrug. I Danmark drikker vi i gennemsnit 48 ml. pr indbygger”. ”Men frugt- og grøntindtaget kan forbedres væsentligt, hvis vi øger mængden til 150 ml frugtjuice om dagen. En sådan ændring vil øge europæiske befolkningers frugt- og grøntforbrug med ca. 51 %”. Tanja Callewaert (fra en Europæisk diætist sammenslutning) uddyber: “Denne lille adfærdsændring vil gøre en verden til forskel, og hjælpe mange med at få mere frugt og grønt ind i deres kost”.

Her stopper jeg op og bliver skeptisk:

  • - Frugt og grønt bliver ”lagt i samme kurv” i rapporten, og ”grønt” bliver uretmæssigt en del af argumentationen
  • - At øge indtaget til 150 ml frugtjuice siger intet om grøntforbruget
  • - Anbefalingen om at øge indtaget af frugtjuice sker udover det daglige samlede frugt-og grøntforbrug
  • - 150 ml frugtjuice udover det samlede forbrug af frugt- og grønt kan vel ikke kaldes ”i moderation”
  • - At øge indtaget af frugtjuice siger intet om sundhedsværdien
  • - Hvis jeg vælger at indtage minimum 600 gram grønt dagligt og ingen frugt, er jeg så usund?
  •  

Rapporten garderer sig naturligvis: ”Et forbehold, der ofte nævnes i forbindelse med øget forbrug af frugtjuice er sukkerindholdet. Men det er en hyppig misforståelse, at der skulle være tilsat sukker i frugtjuice. Det er ikke tilfældet, for det er ganske enkelt forbudt. Derfor tæller frugtjuice som en helt valid portion frugt i flere lande, inklusive i Danmark”. Her skal jeg pointere, at der måske ikke er TILSAT sukker, men frugten er i sig selv fuld af sukkerstoffer, som bidrager til vores totale indtag af sukker, som er rigeligt stor i forvejen. Desuden er der oftest flere stykker frugt i et glas frugtjuice, end vi normalt ville kunne spise i deres naturlige hele form.

I mit perspektiv er rapportens sigte tydeligvis at fremme forbruget af frugtjuice og dermed producenternes omsætning. Rapporten har ikke et sundhedsmæssigt sigte, for frugtjuice er såmænd blot sodavand uden brus. Hvor skal man altså passe på med ”videnskabelige” rapporter!

Indlæser Samtale